Studenti kreiraju eko-inovativne prehrambene proizvode

Mlade nade visokog obrazovanja imat će priliku u ponedjeljak, 9. lipnja, na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu po prvi puta sudjelovati na Nacionalnom natjecanju u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda “Ecotrophelia Hrvatska”.

Tom prilikom će studenti preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija Sveučilišta u Republici Hrvatskoj pripremiti i prezentirati inovativne prehrambene proizvode za prehranu ljudi koji su spremni za maloprodaju ili distribuciju u restorane i ugostiteljstvo.

Jedan od zahtjeva u pripremi i/ili proizvodnji svih proizvoda na natjecanju je korištenje ekološkog pristupa koji se odnosi na sirovine, ambalažu, proizvodni i/ili logistički proces.

Natjecanje organizira Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom.

Riječ je o natjecanju koje je pokrenuto prije 14 godina u Francuskoj, a u posljednjih pet godina održava se i europska inačica natjecanja, Ecotrophelia Europe, na kojem se natječu najbolji timovi iz raznih zemalja diljem Europe.

Cilj je potaknuti studentsku inovativnost i kreativnost, stvoriti nove eko-inovativne proizvode na temelju studentskih ideja i plasirati te proizvode na nacionalno i europsko tržište.

Pobjednik nacionalnog natjecanja postat će predstavnik Hrvatske na europskom natjecanju najboljih timova koje će se održati u Parizu 19. i 20. listopada ove godine u sklopu prehrambenog sajma Salon International de l’Alimentation(SIAL). Tri najbolje plasirana tima na europskom natjecanju dobivaju novčane nagrade, a troškove puta, smještaja i sudjelovanja domaćih predstavnika pokriva Ecotrophelia Europe.

Prethodni članakVlada Slovenije odgodila raspravu o Mercatoru
Sljedeći članakHenkel preuzima Spotless Group za 940 milijuna eura