Sudbina Mercatora vezana uz NLB

nlb-ulaz-largeNajveća slovenska banka do kraja lipnja mora biti dokapitalizirana s najmanje 320 milijuna eura, a za mjesec dana trebalo bi biti jasnije kako to slovensko ministarstvo financija namjerava provesti a da ne zadire u džepove poreznih obveznika

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič obećao je da će za mjesec dana objaviti novu državnu strategiju za Novu ljubljansku banku (NLB). Nakon toga bi trebalo biti jasnije tko bi mogao biti novi vlasnik najveće slovenske banke, ali i kakva će biti sudbina Mercatora, najvećeg slovenskog trgovačkog lanca koji je u djelomičnom vlasništvu NLB-a.

Dokapitalizacija do lipnja
Europska bankarska agencija (EBA) dala je rok do kraja lipnja za dokapitalizaciju NLB-a od minimalno 320 milijuna eura. Svjež kapital trebali bi osigurati vlasnici banke. Kroz državne fondove Kad i Sod te tvrtke u većinskom državnom vlasništvu slovenska država kontrolira većinski dionički paket, dok belgijska financijska korporacija KBC drži četvrtinu dionica.

Slovenska vlada već je objavila da NLB neće dokapitalizirati na račun poreznih obveznika, a KBC je u financijskim problemima i malo je vjerojatno da je u ovom trenutku spreman sudjelovati u dokapitalizaciji svježim novcem.

Belgijska financijska grupa nedavno je prodala osiguravajuće društvo u Poljskoj, a jučer, utorak, prodala je španjolskom Santanderu svoju poljsku Kreditnu banku (Kredyt bank) koja posluje dobro. To su signali ozbiljne financijske sanacije belgijske bankarsko-osiguravateljne grupe, navodi slovenski poslovni list Finance, koji podsjeća da je KBC lani dobio državnu financijsku pomoć.

Traži se novi vlasnik
Prema planu Uprave NLB-a, banci treba dokapitalizacija od 450 milijuna eura. Ne bude li drugih interesenata, novac bi morali osigurati sadašnji vlasnici. Nakon što banka osigura odgovarajući kapitalnu adekvatnost, država bi tražila novog vlasnika. Ministar Šušteršič već je rekao kako nema potrebe da država ostane većinski vlasnik.

Finance navoda kako je upitno jesu li EBRD, privatni investicijski fond Apax i KBC spremni uložiti novac u NLB. Prilikom nedavnog posjeta Sloveniji prvog čovjeka ruskog plinskog diva Gazproma Alekseja Millera spominjala se mogućnost ruskog ulaganja u slovenske državne banke. Gazprom u vlasništvu, inače, ima dvije banke.

Neslužbena je informacija da država ne namjerava mijenjati Upravu NLB-a prije dolaska novog vlasnika. Božo Jašovič je u prosincu zbog neslaganja s prethodnom vladom oko prodaje NLB-ovog udjela u Mercatoru podnio ostavku, ali vlasnici su odlučili da nastavi voditi banku do dolaska svog mogućeg nasljednika.

Grupa NLB je lani zabilježila gubitak od 232 milijuna eura. Ako bi morala otpisati sve preostale loše kredite, što ipak nije vjerojatno, NLB bi trebala dodatni svježi kapital, a procjene se penju iznad milijarde eura.

Mercatorova sudbina vezana uz NLB

O razvoju situacije s NLB-om izravno ovisi i kakva će biti daljnja sudbina Mercatora. Savjetnik konzorcija koji prodaje većinski udjel u Mercatoru, investicijska banka ING, pozvala je ponovo na razgovore investicijske fondove koji su predali ponude na posljednji natječaj (Mid Europa, CVC Capital Partners i Warburg Pincus). Navodno su obnovljeni i kontakt i belgijskim trgovačkim lancem Delhaizeom koji je prošle godine preuzeo srpski Delta Maxi, a krajem godine neuspješno je pregovarao o kupnji hrvatskih Plodina.

U Financama špekuliraju da ni Agrokor nije definitivno odustao od Mercatora. Smatraju da hrvatski koncern čeka poteze nove vlade, no da bi nova ponuda mogla biti znatno niža od 221 eura po dionici, koliko je Agrokor ponudio na posljednjem natječaju, oko 180 eura. To bi ukupnu cijenu snizilo s 832,12 milijuna eura ma 678 milijuna eura. Na nižoj ponudi, tvrde Finance, insistiraju Agrokorovi financijeri.

Trenutna tržišna vrijednost Mercatorove dionice iznosi 123 eura, a po toj cijeni bi ukupna vrijednost transakcije iznosila 463,5 milijuna eura.

Debeljak: Nismo razmišljali o kupnji Konzuma

“Tko želi kupiti Mercator, može to lako učiniti. Treba samo objaviti javnu ponudu za preuzimanje, imati novac, poštovati postupak preuzimanja i na kraju ga realizirati ako se vlasnici, odnosno dioničari, odluče na prodaju, rekao je predsjednik Uprave slovenskog trgovačkog lanca Žiga Debeljak na godišnjoj konferenciji za novinare u Ljubljani.

Na nedavnu izjavu Ivice Todorića da bi za dobru cijenu jako rado prodao Konzum Mercatoru, Debeljak je odgovorio je da oni o tome nisu razmišljali. “Mercator je, naime, lani dao inicijativu za početak pregovora o kupnji Konzuma, ali nije bilo dogovora”, kazao je Debeljak. Ističe kako su i dalje Agrokorov najveći kupac na svim tržištima i da jako dobro poslovno surađuju. Debeljak je također rekao da se on osobno nikada javno nije protivio i nije blokirao prodaju Mercatora Agrokoru. (Bankamagazin)

Prethodni članakNove Be be Premium pelene za bezbrižnu igru i miran san
Sljedeći članakSoko Štark: Tradicija izvor uspjeha