Šušteršič: Interesi Mercatora i Agrokora se mogu uskladiti

janez-sustersic-midiU ekskluzivnom intervjuu za magazin Banka novi slovenski ministar financija Janez Šušteršič izjavio je kako bi Agrokor morao dati čvrste garancije da neće istisnuti domaće prerađivače

U ekskluzivnom intervjuu za Banku novi slovenski ministar financija Janez Šušteršič komentirao je događaje vezane uz Mercator i Agrokor i ocijenio kako u tom slučaju nije toliko riječ o nacionalnom interesu, koliko o strahu za sudbinu domaćih prerađivača hrane.

“Kako bi se posao sklopio Agrokor bi morao podastrijeti vrlo jasne i čvrste garancije da neće istisnuti interese domaće ponude”, rekao je među ostalim Šušteršič i dodao kakao bi osobno želio da do prodaje Mercatora dođe zbog banaka.

Agrokor bi trebao dati konkretna jamstva, istaknuo je Šušteršič zaključivši kako misli da se interesi mogu uskladiti.

Među najvećim izazovima nove Vlade Slovenije je privlačenje inozemnih investitora za novi gospodarski rast.

“Najveći je problem Slovenije niska konkurentnost zemlje, a druga kočnica rastu je to što jednostavno nema novca. Očekivati da će proračun biti slamka spasa je iluzija – novi polet mora financirati gospodarstvo”, izjavio je Šušteršič, inače profesor ekonomije i do 2007. direktor Ureda za makroekonomsku analizu i razvoj. U aktivnu je politiku ušao samo nekoliko mjeseci prije prosinačkih izbora kao potpredsjednik Građanske liste koja u 90-članom parlamentu ima osam mandata.

Šušteršič je naglasio da je druga kočnica rastu gospodarstvu Slovenije to što jednostavno nema novca, što banke ne funkcioniraju kako bi trebale i što su potkapitalizirane: “Već ih se više puta dokapitaliziralo, no nije pomagalo. Novih investitora nema, a zbog slabljenja rejtinga u inozemstvu krediti su sve skuplji i za poduzeća”.

Prva procjena Vlade Slovenije je da će u prve dvije godine mandata morati smanjiti deficit za približno milijardu eura, što bi bilo dovoljno za zaustavljanje rasta duga. Do kraja mandata planira se uravnoteženje proračuna uz pomoć višeg gospodarskog rasta. (Bankamagazin)

Prethodni članakZavršen prvi Hrvatski festival hrane i vina
Sljedeći članakPampers: Sinonim za pelene