Šutnja Agrokora o četvrtom kvartalu

agrokor-zseJamnica, Konzum, Zvijezda i Tisak obavijestili burzu da će kasniti s financijskim izvještajima

Vodeće kompanije iz koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića – Jamnica, Konzum, Zvijezda i Tisak – u petak su Zagrebačku burzu izvjestile da će kasniti sa dostavljanjem financijskih izvještaja za četvrti kvartal, što propisuje novi pravilnik burze koji je na snazi od sredine prošle godine. Dosad su se, naime, rezultati kompanija za posljednje tromjesečje u godini predavali zajedno sa godišnjima, za što je rok do 31. ožujka. Po novom pravilniku, četvrti se kvartal predaje zasebno, do 31. siječnja.

Spomenute su kompanije, koje financijski nose skoro polovicu Agrokorovih prihoda, izvjestile su kako »nisu u mogućnosti udovoljiti očekivanom roku od 31. siječnja 2010.«, te da će ih predati do konca ožujka zajedno sa godišnjim izvještajima.

Mada se radi o novim pravilima, pa je moguće kašnjenje opravdano, čudi međutim nešto drugo što se navodi u priopćenjima koja su iz vodećeg domaćeg koncerna dostavljena burzi.

»S obzirom na našu veličinu, te važnost obveza prema dioničarima, stranim kreditorima i vanjskim burzama, neprihvatljivo nam je preuranjeno objavljivanje privremenih, nerevidiranih podataka, koji bi mogli prouzročiti nepotrebnu zabunu«, stoji u priopćenju.

Što bi to zbunilo kreditore i dioničare da su Agrokorove kompanije burzi poslale rezultate za 4. kvartal, ostaje nejasno. One su naime, sve ove godine poslovale uspješno, ostvarivale zavidan rast i profitabilne rezultate. Dobro upućeni kažu da se već u prvom tjednu siječnja u tvrtkama ovakvog ranga mogu 99 posto znati rezultati poslovanja a zašto u ovom slučaju Agrokorove odgađaju objavu, ostat će nepoznanica do kraja ožujka.

Inače, prema informacijama sa Zagrebačke burze objavljenima u petak još su neke tvrtke odlučile odgoditi objavu rezultata: Mlinar, PP Orahovica, Hoteli Omišalj, Riviera Poreč, Zlatni otok, Hoteli Tučepi, Dubrovačko primorje, Slobodna Dalmacija, Croatia baterije, Jadroagent, Rabac, Ingra i ostali.  (Novi list)

Prethodni članakNestle ulaže 390 mil. dolara u meksičku kavu
Sljedeći članakDomaći slatkiši sve se teže nose s globalnom konkurencijom