Svaki treći poduzetnik registriran u trgovini

trgovina-prazna-kolica-midiU hrvatskom gospodarstvu po broju poduzetnika dominira trgovina. Lani je od 91 tisuće poduzetnika njih 27 tisuća ili 30 posto bilo u trgovini, podaci su Fine

Analiza prošlogodišnjih financijskih rezultata poduzetnika Hrvatske obveznika poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava, pokazuje da su tri najznačajnije djelatnosti i dalje prerađivačka industrija, trgovina i informacije i komunikacije.

Te su tri djelatnosti u prošloj godini u ukupnom broju poduzetnika imale udio od 45,8 posto, u broju zaposlenih 53,2 posto, nešto više od po 64 posto u ukupnim prihodima i rashodima, u dobiti nakon oporezivanja udio od 57,9 posto, a u gubitku 55,1 posto te u ukupnoj neto dobiti 72,8 posto, pokazuju podaci Financijske agencije iz analize financijskih rezultata poduzetnika za prošlu godinu.

Posljednjih godina u hrvatskom gospodarstvu po broju poduzetnika dominira trgovina u kojoj je registriran gotovo svaki treći poduzetnik – u 2009. od 91.320 poduzetnika njih 27.262 ili 29,9 posto bilo je u trgovini.

Slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti sa 12.926 poduzetnika (14,2 posto), građevinarstvo sa 12.151 poduzetnikom (13,3 posto) i prerađivačka industrija sa 10.945 poduzetnika (12 posto). Po veličini ukupnih prihoda i rashoda, kao i prijašnjih godina, najvažniji su sektori trgovina, prerađivačka industrija i građevinarstvo. (H)

Prethodni članakU redovima se čeka sve više, a najkraće čekaju Šveđani
Sljedeći članakHenkel Adria: Ana Kljaić nova voditeljica korporativnih komunikacija