Sve je spremno za ovogodišnju Vinistru

Ove godine na ocjenjivanju je nekoliko noviteta. Za zlatnu medalju potrebno je imati 90 i više bodova, a uvedena je i platinum medalja za sve one iznad 95 bodova

Čak 273 malvazije iz deset zemalja stigle su na ocjenjivanje najomiljenije istarske sorte koja se tradicionalno održava u sklopu Vinistrinog međunarodnog ocjenjivanja vina i alkoholnih pića, na koje je pristiglo još 257 uzoraka vina raznih sorti i 35 uzoraka rakija, s malvazijama ukupno 565 uzoraka.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ove godine u Poreč je došao najveći broj ocjenjivača do sada – njih 70 iz 15 zemalja, a među njima su i poznata svjetska imena poput Annemarie Foidl, predsjednice austrijskog sommelier kluba, Thomasa Costenoblea, enologa i direktora ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles, Izabele Kaminske, poljske blogerice i youtuberice s WSET diplomom, Igora Sotrica, britanskog sommeliera i ocjenjivača na Decanteru, Đurđice Katić, sommelierke iz Srbije, Ivana Juga, hrvatskog sommeliera i aktualnog pobjednika na hrvatskom natjecanju sommeliera.

“Već nekoliko godina dolazim u Istru i Poreč i primjećujem da su iz godine u godinu vina sve bolja. Upravo smo završili s ocjenjivanjem malvazija 2020. i 2021. i mogu potvrditi da su među njima i neka velika vina”, poručila je Britanka Caroline Gilby, višegodišnja predsjednica ocjenjivačke komisije Vinistre.

Da se godinama podiže ljestvica kvalitete ocjenjivanja vina potvrdio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

“Ove godine na ocjenjivanju imamo nekoliko noviteta. Za zlatnu medalju potrebno je imati 90 i više bodova, uveli smo i platinum medalju za sve one iznad 95 bodova, a imamo i kategoriju Best in Show koja će pripasti najbolje ocjenjenoj malvaziji na svijetu. Šampione ćemo tradicionalno otkriti uoči Vinistre, koja se vraća u porečku dvoranu Žatika u starom terminu, od 6. do 8. svibnja”, rekao je Benvenuti.

Emil Perdec, poznati sommelier i predstavnik Plave Lagune koja je godinama partner Vinistri istaknuo je kako se iznimno veseli najatraktivnijoj istarskoj vinskoj manifestaciji i njezinom povratku u dvoranu, jer to znači da se život vraća na staro. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakUoči Uskrsa skuplji kruh, brašno, tjestenina, toaletni papir
Sljedeći članakNajbolja ponuda za Uskrs u Spar i Interspar trgovinama