Sve niža dobna granica konzumacije alkohola

tina-puhalo-grladinovic-marina-kuzman-robert-torre-slobodanka-keleuva-i-mario-harapin-wideIstraživanje o konzumaciji alkohola među mladima pokazalo je kako je najniža dobna granica konzumacije alkoholnih pića 11 godina pri čemu čak 43,8 posto dječaka konzumira alkohol između jednom i tri puta tjedno.

U sklopu kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola “Razmisli”, Zagrebačka pivovara predstavila je ovogodišnje istraživanje o konzumiranju alkohola među mladima te organizirala okrugli stol na kojem su stručnjaci iz različitih područja komentirali dobivene rezultate.

Istraživanje je nastavak projekta “Razmisli – treba znati stati” koji je pokrenut s ciljem podizanja javne svijesti o sklonostima i navikama maloljetnika kad je riječ o pretjeranom konzumiranju alkoholnih pića.

Rezultati istraživanja, u kojem je sudjelovalo 600 ispitanika u dobi od 15 do 24 godine, potvrdili su raširenost prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića i negativne posljedice na ponašanje mladih. Tako je čak 95,7 posto ispitanika barem jednom konzumiralo alkohol, a među njima je većina počela s konzumacijom alkoholnih pića između 14 i 16 godina, s najnižom zabilježenom dobnom granicom od 11 godina.

Učestalost pretjerane maloljetničke konzumacije alkohola vidljiva je po čak 43,8 posto maloljetnih dječaka koji konzumiraju alkohol između jednom i tri puta tjedno. Trend namjernog opijanja prisutan je kod dječaka, njih čak 33 posto jednom ili više puta tjedno pije pet ili više alkoholnih pića u razdoblju kraćem od dva sata.

Dvije trećine ispitanika kao najčešći motiv za konzumaciju alkohola navodi samo opijanje i znatiželju, dok manje njih spominju relaksaciju, povodljivost i druge razloge.

Ispitanici alkohol najčešće kupuju u barovima, klubovima i samoposluživanjima, a čak 20 posto priznaje konzumaciju alkohola u školi i oko nje. Većina tvrdi da može kontrolirati želju za alkoholom.

S obzirom na posljedice konzumiranja alkohola, većina ispitanika doživjela je znakove mamurluka, trećina ispitanika priznaje nesvjesticu i gubitak pamćenja, 17 posto nije primjenjivalo zaštitu tijekom spolnog odnosa, 5,7 posto doživjelo je napastovanje, 9,9 posto priznalo je napad na drugu osobu, dok čak 17,9 posto ispitanika starijih od 18 godina potvrđuje vožnju pod utjecajem alkohola.

Nedolazak na nastavu običava 15 posto maloljetnika, trećina doživljava promjene u ponašanju poput agresivnih ispada, a ostale su posljedice prekomjerne alkoholne konzumacije hospitalizacija i uhićenja.

S obzirom na sociodemografska obilježja studenata i srednjoškolaca, istraživanje je pokazalo da alkohol češće konzumiraju mladi iz većih urbanih sredina. Oba spola alkohol konzumiraju jednako učestalo, iako muški ispitanici piju više od djevojaka.

Iako zakonodavstvo i društvo ne prihvaćaju maloljetničko konzumiranje alkoholnih pića, rezultati istraživanja upozoravaju na sve nižu dobnu granicu konzumiranja alkohola kod maloljetnika i pojavu trenda namjernog opijanja, što uzrokuje niz nepovoljnih posljedica u socijalnom djelovanju.

Pojava sve ranijeg konzumiranja alkoholnih pića i pretjerane konzumacije upućuje na izostanak zadovoljavajućih poruka o neprihvatljivosti takvog ponašanja od obitelji i obrazovnih institucija te na dostupnost alkohola.

Najčešći su motivi konzumacije alkohola opijanje i znatiželja, što upozorava na potrebu osmišljavanja programa za maloljetnike koji će omogućiti zabavu i provođenje slobodnog vremena bez konzumiranja alkohola.

Zagrebačka pivovara već tri godine provodi nacionalnu kampanju “Razmisli”, a ove joj je godine, pod nazivom “Razmisli – treba znati stati”, naglasak na prekomjernoj konzumaciji alkoholnih pića kod maloljetnih osoba.

Jedna od aktivnosti u sklopu ovogodišnje kampanje koja se očekuje tijekom prosinca jest prikazivanje dokumentarnog filma na HTV-u “Treba znati stati” autora Jadranka Pongraca te sugovornika i suautora glazbe Zlatana Stipišića Gibonnija i Marija Borščaka.

Sama kampanja započela je 2008. godine pod nazivom “Kad piješ, ne vozi”, promovirajući neprihvatljivost konzumacije alkohola i vožnje, a u 2009. godini nastavljena je druga faza kampanje “Poštuj mlade, reci im ne” koja je bila usmjerena na problematiku prodaje alkohola maloljetnim osobama i nepoštovanja zakonom regulirane dobne granice za prodaju alkohola.

Prethodni članakHGK: Akciji “Kupujmo hrvatsko” podrška građana i tvrtki
Sljedeći članakKozmo prijedlozi poklona za muškarce