Svjetski trgovci najavljuju oporavak

retail-ftdIzaslanstvo Agrokora sudjeluje na skupu najvećih svjetskih trgovaca u New Yorku

Izaslanstvo koncerna Agrokor i njegove trgovačke tvrtke Konzum sudjeluje na godišnjoj konferenciji najvećih svjetskih trgovaca u New Yorku, čiji je organizator National Retail Federation.

Trgovina jača

Konferencija koja se odvija u vrijeme velike ekonomske krize pokazala je da najveći svjetski trgovci polako osjećaju oporavak tržišta, a taj bi se trend trebao s vremenom dogoditi i kod nas, kaže Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora.

Prema njegovim riječima, vodeći svjetski trgovci objavili su da je prvi pozitivan trend rast prodaje od četiri posto u odnosu na prethodnu godinu, a zamjetan je i trend povećanja prodaje brendova i luksuznih proizvoda.

Predstavnici vodećih svjetskih trgovačkih kuća poput Wal-Marta, Tesca i drugih govore o tome da je zadnji kvartal 2009. prvi nakon početka krize 2007. godine koji bilježi pozitivne trendove u oporavku ekonomije.

Raste i zaposlenost

Jedan od bitnih pokazatelja oporavka je povećanje zaposlenosti dajući mu prednost čak i pred porastom prodaje, kaže Todorić. Rast zaposlenosti ključ je oporavka svake ekonomije, poručuju svjetski trgovci.

Trgovina u Hrvatskoj još uvijek stagnira
Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je pad u hrvatskoj trgovini u studenome još veći nego prethodnog mjeseca. Kako procjenjuju stručnjaci, pad će se nastaviti i u idućim mjesecima.

Prema nekim procjenama, hrvatska trgovina oporavak bi mogla doživjeti tek sredinom godine, ako najavljene mjere Vlade donesu rezultate.  (Jutarnji list)

Prethodni članakKerum: Nisam prodao tvrtku, nego se kapitalno udružio
Sljedeći članakAnaliza hrvatske duhanske industrije