Tjestenina – Kupovne navike: Zalihovne kupovine i Old Schoolersi

Tjestenina se dominantno kupuje u zalihovnim kupovinama (43%) i nadopuni zaliha (39%), a Old Schoolers su segment koji najviše pridonosi rastu jer ova generacija kreira 26% vrijednosti tjestenine

Tjesteninu kupuje 97% kućanstava, u 2022. kupovali smo ju po 15% višim cijenama u odnosu na 2021., a u jednoj kupovini kupimo u prosjeku 857 g. Među brendovima najveću penetraciju ima Barilla s 51%, slijede Pasta Zara s 39% i Marodi s 35%. Snažna je i trgovačka marka na vrhu s Lidlovim markama čija je penetracija 52%, slijede Konzumova marka s 35% i Sparova s 24%. Koleda je brend s najvećim rastom penetracije, dok su među trgovačkim markama penetraciju najviše povećale marke Plodina i Tommyja.

Top 5 trgovaca (Konzum, Lidl, Kaufland, Spar i Plodine) drže 62% FMCG tržišta, dok u tjestenini zauzimaju čak 71%.

VRIJEDNOSNI POTENCIJAL
Eurospin je pobjednik u VPE-u (iskorištenost vrijednosnog potencijala kategorije) i dvostruko je uspješniji u vrijednosnoj eksploataciji potencijala kategorije u odnosu na svoju vrijednosnu eksploataciju potencijala FMCG kategorija. Eurospin i Kaufland imaju najveći rast broja shoppera kategorije.

Tjesteninu u Konzumu kupuje 56% shoppera, 52% u Lidlu, 40% u Kauflandu, 35% u Sparu te 34% u Plodinama.

Najveća vrijednost transakcije pripada Eurospinu jer je njegov volumen transakcije značajno veći u odnosu na top 5 trgovaca (1.350 g u odnosu na 850-950 g kod top 5 trgovaca). Najveća frekvencija kupovine pripada Konzumu. Lidl i Kaufland dijele drugo mjesto, dok su Plodine, Spar i Eurospin izjednačeni u frekvenciji.

DIO ZALIHOVNE KUPOVINE
Nema razumijevanja kategorije bez razumijevanja motiva shoppera i njegovih kupovnih misija. Sve FMCG kupovine u Hrvatskoj (za potrebe kućanstva) mogu se podijeliti u 15 kupovnih misija. Te misije predstavljaju ideju s kojom shopper ide u kupovinu, one demistificiraju njegov kupovni put, služe kao mapa (metaforički i doslovno) retailerima i kao navigacijsko sredstvo aktivacije shoppera proizvođačima.

Tjestenina se dominantno kupuje u zalihovnim kupovinama (43%) i nadopuni zaliha (39%) zbog čega je za ovu kategoriju od 15 kupovnih misija relevantno njih šest. Svaka četvrta tjestenina kupljena je u Top up misiji u modernom formatu u kojoj potrošimo i četvrtinu novca na tjesteninu. Druga vrijednosno najvažnija misija je Velika zalihovna kupovina s nižim promo udjelom u kojoj potrošimo petinu novca na tjesteninu. Misija s najvećim rastom važnosti za tjesteninu je Srednja zalihovna kupovina s nižim udjelom promocija čiji udio u kategoriji raste s 8% na 12%.

OLD SCHOOLERSI PREDVODE
Od pet tipova shoppera segmentiranih po prehrambenim navikama u 2021. su godini Quick&Healthy te Instant Eaters bili vrijednosno nadzastupljeni u kategoriji tjestenine. No, vidljiva je promjena u 2022. koja donosi ravnotežu u vrijednosnom doprinosu segmenata. Old Schoolers kreiraju 26% vrijednosti tjestenine, Green Enthusiasts 22%, Quick&Healthy 21%, Masterchefs 18%, a Instant Eaters 14%.

Prethodni članakWolt Hrvatska podiže naknade dostavljačima
Sljedeći članakŠto se nalazi na tanjuru naših najmlađih?