Tjestenina – Oba segmenta pridonose rastu kategorije

U 2023. godini u odnosu na godinu ranije suha tjestenina bilježi rast vrijednosne prodaje, a pozitivnom trendu pridonose oba segmenta – i tjestenina s jajima i tjestenina bez jaja.

Kategorija sušene tjestenine uključuje sve vrste punjene i obične sušene tjestenine koja zahtijeva pripremu i može biti konzumirana nakon kuhanja.

U 2023. godini u odnosu na godinu ranije suha tjestenina bilježi rast vrijednosne prodaje na ukupnom tržištu Hrvatske s drogerijama (bez diskontera). Vrijednosni rast kategorije dolazi iz oba segmenta, što znači da su pozitivan prodajni trend imale i tjestenine s jajima i tjestenine bez jaja.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Segment suhe tjestenine bez jaja ima vrijednosni udio od 70% u cjelokupnoj 2023. godini, dok suha tjestenina s jajima čini preostalih 30% vrijednosne prodaje kategorije.

Moderni formati, u koje su uključeni hipermarketi i supermarketi, nose 68% ukupne vrijednosne prodaje suhe tjestenine, dok se preostalih 32% kategorije prodaje u tradicionalnim formatima (trgovine mješovitom robom, manje od 300 m2) i drogerijama.

U razdoblju posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2023. godine, vodeća tri proizvođača zauzimaju 54% ukupne vrijednosne prodaje tjestenine, a oni su (abecednim redom): Barilla, Marodi i Pasta Zara.

Prethodni članakGrupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card prilagođene slijepim i slabovidnim osobama
Sljedeći članakBrojni poznati na tajnoj večeri u Rovinju