Tjestenina: Stagnacija snižene cijene

Sniženja su u kategoriji tjestenine očito dosegnula zasićenje pa su u zadnjih 12 mjeseci i promocije proizvoda sa sniženom cijenom stagnirale tj. njihov je udio pao s 52% lani na 51% u zadnjih godinu dana.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Tjestenina” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju travanj 2017. – ožujak 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Trgovačke marke u ovoj su kategoriji dosta dobro pozicionirane te su u zadnjih 12 mjeseci zabilježile 17% udjela u broju promocija, što je za 1% manje u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

MARODI I METRO NA VRHU
Marodi je u zadnjih 12 mjeseci učvrstio svoju lidersku poziciju u poretku vodećih marki te je napredovao s lanjskih 22% na aktualnih 26% udjela u broju promocija. Drugoplasirana je Barilla koja je pak imala negativan trend smanjivši svoj udio sa 16% na 13%, a značajan udio ima i trećeplasirani Paradiso s 8% udjela što je 2% više nego lani. Iza njih se smjestilo nekoliko marki koje imaju približno iste udjele pa tako po 3% imaju Zlato polje i S-Budget, a po 2% udjela zauzeli su Pasta Zara, Deluxe, Tjestenina Cetina, Paštaria i Klara. Ostale su marke kumulativno ostvarile pad od 6% te su na kraju ovogodišnjeg svibnja imale 37% udjela u broju promocija.

U poretku vodećih trgovaca na vrhu se nalaze Metro i Tommy, no uključimo li decimale vidjet ćemo da je Cash&Carry operater ipak za pola postotnog poena ispred splitskog trgovca. Pritom je Metro u zadnjih 12 mjeseci zabilježio minimalan pad, dok je Tommy napredovao za 2%. Izgubivši čak 5% udjela Spar je izgubio i vodeću poziciju koju je držao lani te je sa 7% zauzeo treće mjesto, a jednako toliko i bez ikakvih oscilacija na međugodišnjoj razini zauzele su i Plodine. Slijedi KTC koji je rastao s 5% na 6%, dok je obrnuti trend odnosno pad sa 6% na 5% zabilježio Kaufland. Osim Kauflanda, po 5% imaju još i Konzum (+1%) i Lidl (+2%), a listu s 3% udjela i stabilnim trendom zaključuje Gavranović. Ostali trgovački lanci su minimalno rasli u zadnjih 12 mjeseci te sada drže kumulativno 44% udjela u broju promocija.

Sniženja su u kategoriji tjestenine očito dosegnula zasićenje pa su u zadnjih 12 mjeseci i promocije proizvoda sa sniženom cijenom stagnirale tj. njihov je udio pao s 52% lani na 51% u zadnjih godinu dana. Udio tipa promocije redovne cijene istodobno je rastao s 45% na 47%, a ostali su tipovi pali s 3% na 2% udjela u broju promocija.

Zanimljiva je još i podjela prema mjernim jedinicama koja očekivano pokazuje premoć komunikacije proizvoda u gramima koji sada imaju 88% udjela u broju promocija ili 2% više nego lani, dok je udio proizvoda u kilogramima minimalno pao na sadašnjih 11% kao i ostale mjerne jedinice koje su zaključile godinu s jedva primjetnih 1% udjela u broju promocija.

Prethodni članakPlodine pod lupom AZTN-a zbog mogućih nepoštenih trgovačkih praksi
Sljedeći članakHrvatski obrtnici na 51. MOS-u u Celju