Tolušić zadovoljan razvojem situacije oko terana

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je u Poreču nakon sastanka s istarskim vinarima i maslinarima izrazio zadovoljstvo razvojem situacije u sporu sa Slovenijom oko terana, istaknuvši kako je Europska komisija uvažila sve prijedloge Hrvatske

Očekujemo da će delegirani akt stupiti na snagu do kraja lipnja. To znači da će naši istarski vinari imati pravo koristiti naziv teran za ovo područje, koliko god hektara tu bilo. Tu nema nikakvih ograničenja, a trenutno je po službenim podacima riječ oko 260 hektara površine, kazao je Tolušić.

Na pitanje novinara razmišlja li Ministarstvo o naknadi štete zbog nemogućnosti korištenja naziv teran, on je istaknuo kako nema potrebe za tim, jer Europska komisija ima pravila koja poštuju i Hrvatska i Slovenija. Komentirajući najavu slovenske žalbe, Tolušić je naglasio kako Slovenija ima na to pravo te da će Hrvatska poštovati pravorijek.

“Siguran sam da će biti na strani Hrvatske, ali kako god bude mi ćemo to poštovati”, poručio je Tolušić dodavši kako Ministarstvo poljoprivrede izvrsno surađuje sa slovenskim te kako ne vidi razloga za bilo kakve napetosti.

Izvijestio je da je s maslinarima razgovarao o njihovim standardnim problemima poput nelegalnog tržišta maslinovog ulja te kvalitete stranih uvoznih maslinovih ulja kao i cijena.

Nakon sastanka u porečkom Institutu za turizam i poljoprivredu u izjavi za novinare najavio je donošenje novog zakona o poljoprivrednom zemljištu.

“Ozbiljan nacrt već je napravljen, a sada ćemo krenuti u razgovor s DORH-om i ostalim dionicima. Nadam se da će novi zakon biti usvojen do ljeta. U njegovu sklopu ovlast raspolaganja poljoprivrednim zemljištem ići će općinama i gradovima uz punu kontrolu Ministarstva i državnog odvjetništva”, rekao je Tolušić

Istaknuo je da će domicilnost biti jedan od glavnih uvjeta u dodjeli zemljišta.

“Zemlju u Istri trebaju dobiti Istrijani, u Slavoniji Slavonci u Dalmaciji Dalmatinci, a primarno je trebaju dobiti oni koji se uistinu bave poljoprivredom, dakle OPG-ovci kojima je to primarna djelatnost, a ne oni kojima nije”, zaključio je Tolušić.

Uoči sastanka s istarskim vinarima i maslinarima u Rovinju je nazočio “Doručku s hrvatskih farmi” na kojem su posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Istarsku županiju. (Hina)

Prethodni članakDobavljači su informirani o procesu stabilizacije Agrokora
Sljedeći članakEcommerce Day 2017 – konferencija web entuzijasta