Topli napici: Kava za razonodu, čaj za zdravlje

Konzumacija kave u Hrvata dio je kulture, ima naglašen društveni karakter te se polovica potrošnje odvija u kafićima, dok se čaj konzumira uglavnom tijekom zime kao sredstvo za ozdravljenje

Konzumacija toplih napitaka ritual je duboko utkan u dnevne navike hrvatskih građana. Premda, kada govorimo o toplim napicima u Hrvatskoj, uglavnom je riječ o kavi. Tako se tijekom 2014. popilo 17.086 tona kave i tek 561 tona čaja.

Za razliku od drugih kategorija FMCG proizvoda, koji su u razdoblju 2009. – 2014. zabilježile značajan pad tržišnih udjela, potrošnja toplih napitaka doživjela je stagnaciju. Čini se kako je kultura svakodnevnog ispijanja toplih napitaka ovu kategoriju uspjela održati živahnom.

KAVOFILSKA NACIJA
Hrvatsku se bez okolišanja može nazvati kulturom ispijanja kave. U Hrvatskoj se po stanovniku popije 4 kg kave što je stavlja na četvrto mjesto u istočnoj Europi, dosta iznad prosjeka tog područja koji iznosi 1,6 kg po stanovniku.

Međutim, ono čime se Hrvatska razlikuje od svih drugih zemalja u regiji jest visok udio konzumacije u ugostiteljskim objektima koji je u 2014. godini iznosio 8.523 tone te je dostigao konzumaciju izvan ugostiteljskih lokala koja je iznosila 8.564 tone. To Hrvatsku čini jedinom zemljom u regiji čiji je omjer konzumacije u lokalima i izvan njih 50:50.

Naime, po konzumaciji unutar ugostiteljskih lokala, koja iznosi 2 kg po stanovniku, Hrvatska je na prvom mjestu. Jednim dijelom, taj se podatak može pripisati turizmu koji je za Hrvatsku vrlo važan izvor prihoda, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Međutim, najveći utjecaj na ovaj trend ipak ima životni stil hrvatskih građana. Za konzumente u Hrvatskoj, malena šalica kave s čašom vode naručuje se uz druženje s prijateljima te predstavlja jeftin užitak i dobro provedeno slobodno vrijeme.

Društveni aspekt ispijanja kave vrlo je značajan: od pukog unosa kofeina puno je važnije s kime se i kako uz kavu provodi slobodno vrijeme.

Usprkos visokoj konzumiranoj količini kave po stanovniku, veličina tržišta trenutno je na 85 posto najbolje potrošnje iz 2008. godine. U cijelom promatranom razdoblju složena godišnja stopa rasta (CAGR) je stagnirala.

Međutim, između 2008. i 2009. došlo je do velikog pada od 16 posto od kojeg se tržište još uvijek nije posve oporavilo. U ovoj godini potrošnja kave i u ugostiteljskim objektima i izvan njih ostvarila je rast od 2 posto.

Međutim, kavu čini nekoliko potkategorija: svježa kava u zrnu, svježe mljevena filter kava, standardna svježa mljevena kava, instant kava bez kofeina i obična instant kava.

Iako su u 2014. sve ostvarile rast, najživlje područje bilo je ono svježe mljevene filter kave s rastom prodaje od 24 posto.

Proizvodi iz ove potkategorije prvi put su uvedeni na tržište 2012. godine pa možemo reći da, premda još uvijek u začetku, ova kategorija pokazuje velik potencijal.

Tajna njezina uspjeha nije tek nedavan dolazak na tržište već i njezina praktičnost: to je vrlo zgodna inovacija koju će hrvatski građani rado isprobati budući da im je kava u svakodnevnom životu jako važna.

ZDRAVSTVENI KARAKTER
Hrvati su čaju puno manje privrženi. Njegova potrošnja uglavnom je sezonskog karaktera i najviše ga se pije tijekom zime. Obično ga se povezuje s liječenjem bolesti, probavnim smetnjama ili s opuštanjem, ali rijetko ga se doživljava elementom društvenih okupljanja.

Što se tiče njegova rasta, on je u 2014. iznosio 2 posto, što predstavlja drugu godinu pozitivnog rasta zaredom te upućuje na oporavak ove kategorije od posljedica recesije. Naime, svake godine od 2008. do 2013. ova je kategorija bilježila pad. Za razliku od kave, čaj nema tako značajnu ulogu u ugostiteljstvu te je tamo njegova prodaja iznosila samo 19 posto.

Promet čajem izvan ugostiteljskih objekata u 2014. je iznosio 452 tone i ostvario je rast od 2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Promet unutar ugostiteljskih objekata iznosio je 109 tona tj. 3 posto više nego godinu ranije.

Najveća zapreka većoj popularnosti čaja u ugostiteljstvu jest njegova nepraktičnost. Čaj se poslužuje uz šalicu kipuće vode te mu treba nekoliko minuta za pripremu i hlađenje do temperature pogodne za konzumaciju, a moderni konzumenti rijetko imaju toliko vremena.

Kava je, s druge strane, odmah spremna za piće. Čini se da je prvotno uzbuđenje oko otvaranja čajana u Hrvatskoj splasnulo budući da ih se većina zatvorila u kratkom vremenu nakon početka poslovanja.

ŠTO OČEKIVATI?
Ulazak Hrvatske u EU vrlo će vjerojatno otvoriti put novim brendovima kave. Kako više nema ograničenja uvozu jer je Hrvatska sada dio zajedničkog tržišta, lakše je uvesti brendove iz EU-a, ali i privući pažnju multinacionalnih kompanija.

Nekoliko globalnih igrača već je pokazalo želju za ulaskom na hrvatsko tržište. U petogodišnjem razdoblju (2014. – 2019.) prognoziramo kako će se prodaja kave nastaviti postupno oporavljati, s očekivanom složenom godišnjom stopom rasta za ukupnu prodaju od 2 posto. Očekivano povećanje raspoloživog dohotka kućanstava pridonijet će i većoj potražnji.

Najveća prijetnja konzumaciji kave unutar ugostiteljskih objekata predstavlja zabrana pušenja u javnim prostorima. Duhanski se proizvodi smiju konzumirati samo u ustanovama s odvojenim prostorijama za pušače, koje zadovoljavaju propisane tehničke uvjete, a takve su rijetke budući da je potrebna oprema vrlo skupa.

Zato pušači sjede vani, na terasama koje se zimi griju petrolejskim ili infra-crvenim lampama. To je ponekad nepraktično te neke od pušača sigurno odbija od posjeta ugostiteljskim objektima.

Slični trendovi koji vrijede za kavu čekaju i čaj. Kako nema zapreka uvozu iz zemalja EU-a, u razdoblju za koje prognoziramo može se očekivati da neke nove tvrtke okušaju svoju sreću na hrvatskom tržištu. To će najvjerojatnije biti veliki maloprodajni lanci.

Budući da kupci pri kupnji čaja ne obraćaju pažnju na finese, već se više koncentriraju na cijenu, vrata će se širom otvoriti ulasku privatnih marki i jeftinih brendova.

Gospodarsko okružje općenito nije povoljno za rast potražnje za čajem tako da se očekuje tek skromnih 2 posto složene godišnje stope rasta.

Prethodni članakUnapređenje prodaje: U oku prodavača
Sljedeći članakTetra Pak 20 godina u Hrvatskoj