Topli napitci – Najveći rast kod kategorije čaja

Ukupno kategorija toplih napitaka u 2020. godini bilježi rast količinske i vrijednosne prodaje. Najveći rast količinske i vrijednosne prodaje ostvario je čaj, kava je zabilježila manji rast količinske i vrijednosne prodaje, dok je kakao imao rast vrijednosne i pad količinske prodaje.

Grupa kategorija topli napitci obuhvaća kategorije kave, čaja i kakaa. Uključuje mljevenu kavu, kavu u zrnu, instant kavu, cappuccino 2u1, 3u1, instant čajeve, voćne, biljne i funkcionalne čajeve, zeleni i crni čaj, kakao u prahu, čokoladu u prahu te instant kakao za pripremu milkshakea. Ukupno kategorija toplih napitaka u 2020. godini bilježi rast količinske i vrijednosne prodaje.

Najveći rast količinske i vrijednosne prodaje ostvario je čaj, kava je zabilježila manji rast količinske i vrijednosne prodaje, dok je kakao imao rast vrijednosne i pad količinske prodaje. Moderni formati, u koje ulaze hipermarketi (>2.500 m2) i supermarketi (301 – 2.500 m2), prodaju najviše toplih napitaka, i to više od polovice ukupne vrijednosne prodaje (65%). Trgovine mješovitom robom (<300 m2) odnosno tradicionalni formati trgovina nose manji udio, 34% vrijednosne prodaje, dok kroz “convenience” kanal, u koji pripadaju kiosci i trgovine na benzinskim postajama, odlazi 0,7% ukupne vrijednosne prodaje cijele kategorije. Najveći segment u kategoriji čini kava, s više od 80% vrijednosnog udjela. Slijedi čaj, dok je kakao najmanji segment.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 63% vrijednosne prodaje u cjelokupnoj kategoriji toplih napitaka. Abecednim redoslijedom oni su: Anamarija, Franck i Nestle. Privatne robne marke nose 6,7% vrijednosnog udjela.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u siječnju 2021. godine objavila sažetak analize trendova u kategoriji toplih napitaka (kava, čaj i drugi topli napitci). Uvodno se konstatira kako je pandemija koronavirusa dovela do ukupno gledano velikog pada kategorije u 2020. godini, što je prvenstveno uzrokovano zatvaranjem ugostiteljskih objekata u značajnom dijelu godine.
Tijekom 2020. godine nije se mogla primijetiti neka razlika između kompanija u ovoj kategoriji kada je riječ o njihovom poslovanju na tržištu u pandemijskim uvjetima. Za većinu kompanija glavni je fokus bio traženje potencijalnih internetskih trgovina kako bi kompenzirali gubitke nastale u kanalu fizičkih trgovina tijekom godine.
Ističe se kako su proizvodi iz kategorije toplih napitaka u maloprodaji bili dostupni jer su trgovine prehrambenom robom bile otvorene tijekom cijele godine, ali su morale provoditi mjere skraćenog radnog vremena i ograničenog broja kupaca u prodajnom prostoru.
Uspoređujući maloprodajnu i ugostiteljski kanal, analitičari Euromonitora navode kako je 2020. godina za ugostitelje bila katastrofalna te da je ovaj kanal prije pandemije imao više od trećine udjela u količinskoj prodaji, dok je u 2020. to palo dosta ispod trećine udjela.
U projekciji budućih kretanja ističe se kako i dalje postoji velika doza nesigurnosti hoće li se ponovno uvoditi restriktivne mjere socijalnog distanciranja što bi, s obzirom na to da je konzumacija toplih napitaka dio društvenog života u Hrvatskoj, moglo imati značajan negativan efekt na prodaju. “Zbog toga će ponašanje potrošača u nadolazećem periodu imati veliki utjecaj na potrošnju proizvoda ove kategorije”, zaključuje se u sažetku Euromonitor Internationala.
Prethodni članakPredstavljeni rezultati istraživanja o krađama i prijevarama u poslovanju
Sljedeći članakMesoprerada: Oživjeti i razvijati ekstenzivno stočarstvo