Trgovačke marke: Sve značajnije mjesto u košarici

Kod 12 vodećih trgovaca u 2012. godini primjetan je kontinuirani rast broja proizvoda trgovačke marke u prehrambenim i drogerijskim kategorijama, koje su predmet ovog izvještaja

Poslovna godina 2012. već je odavno za nama i završni računi su već rekli svoje. Promatrajući trgovačke marke vidimo s jedne strane potrošače koji ni u krizi nisu željeli žrtvovati svoj standard u izboru asortimana, a s druge strane trgovce koji su željeli zadovoljiti kupčeve potrebe.

Trgovačke marke u 2012. godini pokazale su se kao dobra alternativa u kategorijama proizvoda za jedne i za druge. Mnoga su razvijena tržišta već prošla vrhunac udjela trgovačkih marki u ukupnom asortimanu i ukupnoj financijskoj prodaji.

Nama na ovim prostorima to tek predstoji. Kriza je mnoge potaknula na štednju koji svoje potrebe zadovoljavaju kroz nešto povoljnije proizvode, što trgovačke marke uglavnom i jesu.

U tom su pogledu i trgovci prilagodili svoju ponudu kroz dostupnije proizvode visoke kvalitete, pa ušteda katkad i nije jedina korist ovakve kupčeve odluke.

ŠIRENJE ASORTIMANA
Kod 12 vodećih trgovaca u 2012. godini primjetan je kontinuirani rast broja proizvoda trgovačke marke u prehrambenim i drogerijskim kategorijama, koje su predmet ovog izvještaja.

Broj trgovačkih marki zatečen na polici u siječnju 2012. u prehrambenim i drogerijskim kategorijama iznosio je 8723 proizvoda. Kontinuirano je rastao do kraja godine tako da je njihov broj u prosincu dosegao 10.198 artikala dostupnih na policama vodećih 12 trgovaca.

Najveći broj artikala na kraju godine zabilježen je u drogerijskim kategorijama ljepote i njege tijela. U tim je kategorijama bilo ukupno 2274 artikala, što je 22% od svih zatečenih proizvoda.

Slijede ih namirnice za pripremu jela s 1049 artikala i udjelom od 10,3% te slatkiši i grickalice s ukupno 1041 artiklom i udjelom od 10,2%. Visoki udio u ukupnom broju artikala pokazuju još i sredstva za pranje i čišćenje, bezalkoholna pića te smrznuta hrana.

Mnogi artikli su ispadali iz asortimana, no njihov je broj iz mjeseca u mjesec bio sve veći. Trgovačke marke su u ovim kategorijama pokazale živost kao i proizvođačke marke, a za očekivati je da će s vremenom nastaviti rasti. Tome u prilog idu tržišna kretanja, ali i nastojanja samih trgovaca, pa i promjena navika potrošača.

Najmanji broj artikala zabilježen je u kategoriji cvijeća i ukrasnog bilja. U prosincu prošle godine na policama je u toj kategoriji zabilježeno ukupno pet takvih proizvoda.

TRGOVAČKE MARKE U AKCIJI
Nakon asortimana svakako se treba osvrnuti na cijenu. I ona je kroz čitavu prošlu godinu u blagom porastu s manjim kolebanjem u ožujku i travnju. Spomenuti pad više je odraz povećanog broja akcijskih artikala u tim mjesecima, nego stvarni pokušaj da se cijene još dodatno snize.

Promatrajući kroz cijelu 2012. godinu, tek je ograničeni broj artikala bio dostupan potrošačima svaki mjesec. Promatranje kretanja cijena napravljena su upravo na uzorku asortimana prehrambenih i drogerijskih kategorija koji je kupcima bio dostupan na polici svaki mjesec.

Ukupne cijene s utjecajem akcijskih cijena na trgovačkim markama su u prosincu prošle godine bile više u odnosu na siječanj za 1,22 posto.

To je zanimljiv podatak, pogotovo kad znamo da je ukupan asortiman drogerijskih i prehrambenih kategorija u 2012. godini imao bitno značajniji rast cijena.

Bez obzira na povoljniju cjenovnu poziciju trgovačkih marki u odnosu na proizvođačke marke, trade marketing aktivnosti u ovom asortimanu također nisu izostale. Akcije su se provodile i na ovom asortimanu u svim mjesecima.

U siječnju 2012. godine ukupno 5,81% artikala trgovačke marke imalo je akcijsku cijenu. Trend udjela akcijskih artikala trgovačkih marki u ukupnom broju trgovačkih  marki je iz mjeseca u mjesec imao blage oscilacije.

Najniža vrijednost zabilježena je u srpnju, i tada je udjel akcijskih artikala trgovačkih marki u ukupnom broju trgovačkih marki na tržištu bio 3,47%. Najveći broj artikala trgovačkih marki bio je na akciji u prosincu kada je udjel akcijskih artikala bio 6%. Ne čudi tako što je upravo prosinac rekorder po broju akcija.

Blagdansko vrijeme je vrijeme pojačane potrošnje, a hvataju se i ugovoreni ili planirani godišnji volumeni.

Ako ove postotke prevedemo u broj proizvoda trgovačkih marki koji su imali akcijsku cijenu u pojedinom mjesecu, dolazimo do izračuna da je u siječnju 2012. godine na policama bilo zatečeno 507 akcijskih artikala. Naravno, još uvijek promatramo top 12 trgovaca. Na ukupnom tržištu, taj udio je i veći.

Krajem godine trgovačke marke su police popunile s 10.198 artikala, a broj akcijskih artikala je bio 611. To je rast u odnosu na siječanj za nešto više od 20%.

POTENCIJAL ZA RAST
Trgovačke marke kod hrvatskih potrošača i trgovaca zauzimaju sve značajnije mjesto. Posljednja su istraživanja pokazala da sve veći broj potrošača povremeno ili stalno kupuje ili koristi proizvode trgovačke marke.

S obzirom na broj kategorija u kojim su zastupljene i širinu koja se proteže sve do premium proizvoda, možemo zaključiti da su trgovačke marke pravo osvježenje svojih kategorija. Sa stajališta da smo na hrvatskom još daleko od iskustava razvijenijih tržišta, gdje se udjel trgovačkih marki znao kretati i do 60% ukupnog asortimana pojedinog trgovca, potencijal je zasigurno još velik.

Prave koristi iz ovih asortimana i potrošači i trgovci tek trebaju baštiniti. Tko i koliko ovisi naravno o puno faktora kao što su ekonomske prilike, razvoj maloprodajnog tržišta, navike potrošača, stvarna kvaliteta trgovačkih marki i niz drugih trendova i činjenica.

Prethodni članakBadelov Domaći rum postaje Badel Domaći
Sljedeći članakLana Jurčević postala prvo zaštitno lice Nestlé Fitness žitarica za Hrvatsku