Trgovačke marke – Trendovi: Industrija se vraća punom snagom

Posjećenost ovogodišnje izložbe premašila je rekorde prije pandemije i potvrdila da se industrija privatnih robnih marki vraća u punoj snazi.

Međunarodni sajam PLMA 2023. “World of Private Label”, koji je održan 23. i 24. svibnja u Amsterdamu, potvrdio je svoje zvanje glavnog događaja u svijetu privatnih robnih marki okupivši rekordan broj od oko 16.000 stručnih posjetitelja iz 120 zemalja svijeta. Posjećenost je time premašila rekorde prije pandemije i potvrdila da se industrija vraća punom snagom.

Ovu izložbu organizira Međunarodno udruženje proizvođača privatnih marki PLMA (Private Label Manufacturers Association), a ove je godine 2.650 tvrtki izlagača iz 72 zemlje predstavilo na sajmu tisuće prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. U priopćenju organizatora se ističe kako su anketirani izlagači istaknuli da je “kvaliteta posjetitelja bila besprijekorna”. Uz to, dodaje se kako su ostvareni brojni novi kontakti, održani sastanci s postojećim partnerima i postavljeni temelji za buduće poslove. “Nakon ovog sastanka s jednim kupcem upravo sada, potpuno smo uvjereni da ćemo s tvrtkom sklopiti višemilijunski posao”, rekao je jedan izlagač i dodao da “ako ste u privatnoj robnoj marki, jednostavno ne možete propustiti ovu izložbu.”

GLAVNE ATRAKCIJE
Među glavnim atrakcijama bili su i PLMA Idea Supermarket i New Product Expo, predstavljajući centralizirani prikaz inovacija privatnih marki i razvoja novih proizvoda. Kao što je jedan trgovac komentirao: “Ovo je područje izvor informacija za naše timove, gdje možemo vidjeti što industrija nudi, pokupiti nove ideje i dobiti inspiraciju.”

Događaj je započeo dobro posjećenim seminarima prije izložbe održanima u ponedjeljak 22. svibnja. Za tekuću 2023. godinu očekuje se rast privatne robne marke od 2-3 postotna boda u Europi, s najvećim rastom u istočnoj Europi. “Privatna marka ima pobjednički zamah pa je sada vrijeme da se aktivno povežete sa svojim kupcima”, rekao je Servé Muijres iz GfK-a.

Za 2023. godinu očekuje se rast privatne robne marke od 2-3 postotna boda u Europi

Iz agencija NielsenIQ i GfK označili su Europu kao najveće tržište za privatne robne marke, s 34% tržišnog udjela. Štoviše, u svim zemljama i u kategorijama proizvoda, privatna robna marka još uvijek raste i povećava tržišni udio.

Arjan Both iz Walmarta objasnio je kako je najveći svjetski trgovac na malo radio na svojoj strategiji izgradnje najpouzdanijeg i najotpornijeg opskrbnog lanca. Tvrtka je vrlo otvorena za poslovanje s europskim dobavljačima privatnih robnih marki koji su svjetski poznati po tome da visoko postavljaju ljestvicu u kvaliteti proizvodnje ovog asortimanskog segmenta.

Predsjednica PLMA-e, Peggy Davies, rekla je: “Svijet privatnih robnih marki globalna je stvar i vodeća je B2B platforma privatnih robnih marki. Ponosni smo što industrija privatnih marki na međunarodnoj razini prepoznaje važnost izložbe.”

HRVATSKI PREDSTAVNICI
Na ovoj prestižnoj manifestaciji nastupili su i hrvatski predstavnici pa smo od njih doznali dojmove iz prve ruke. Hrvatska gospodarska komora organizirala je zajednički nastup na prehrambenom dijelu izložbe te su na štandu nastupili Vindija, PIK Vrbovec, Zvijezda, Orada Adriatic i ZMH Horvat, a samostalno su izlagale tvrtke BB Oil, Espresso, Exploria, Kanaan, Zagrebačke pekarne Klara, Pekar i Rio-pak. Zajedno s neprehrambenim dijelom iz Hrvatske je ukupno nastupilo 20 izlagača. “Sve veća popularnost privatnih robnih marki posljednjih godina dovela je do njihovog dosad neviđenog tržišnog udjela u cijelom svijetu, a svoju su snažnu poziciju na većini tržišta zadržale i tijekom pandemije. Prema navodima organizatora sajma, temeljem provedenih istraživanja, privatna robna marka sada čini više od 40% svih proizvoda prodanih u sedam europskih zemalja i više od 30% u još devet zemalja u Europi”, navode iz Sektora za poljoprivredu HGK.

Od hrvatskih kupaca na sajmu su bili Konzum, Spar, Plodine, Ultra gros, Boso, Eurospin i Kaufland

Na sajmu su bili prisutni najznačajniji kupci iz svih kategorija iz cijele Europe pa i svijeta: supermarketi, hipermarketi, diskonteri, drogerije, robne kuće te uvoznici i izvoznici, a od većih hrvatskih kupaca tu su bili Konzum, Spar, Plodine, Ultra gros, Boso, Eurospin i Kaufland. “Imajući u vidu sve veći značaj robnih marki na EU tržištu u Sektoru za poljoprivredu HGK smatramo ovaj sajam jednim od ključnih sajamskih manifestacija za izvozni plasman proizvoda hrvatske prehrambene industrije, posebice kada se uzme u obzir brojnost i profil ključnih kupaca koji su prisutni svake godine na sajmu. Što se tiče ovogodišnjeg nastupa reakcije naših tvrtki se kreću od umjereno optimističnih do potpunog zadovoljstva s odrađenim kontaktima, sastancima i dogovorenim poslovima na sajmu”, kažu nam u HGK.

Domagoj Radić, izvršni direktor vinkovačke tvrtke Pekar, ističe kako su stekli dojam da je ovogodišnji sajam bio nešto manje posjećen nego prošle godine. “Ipak, svjesni smo da je PLMA 2022 bio prvi sajam nakon pandemijskih godina. Preliminarnim rezultatima također smo zadovoljni. Pekar je u proteklom razdoblju značajno proširio kapacitet somunskih lepinja i ostalih proizvoda tog asortimana (npr. somuni 80, 100, 150 i 200 g, somun grill 150 i 200 g i somun sendvič kebab ili puretina i sir 160 g), pa je naglasak bio na tom segmentu. Osim toga, predstavili smo i neke novitete koji su prošli proces testiranja i u tijeku su pripreme za puštanje na tržište. Od predstavljenih noviteta posebno bih spomenuo plant based proizvode koji će povećati ponudu postojećih veganskih proizvoda. Svjesni smo da kupci sve više cijene pouzdanost i poštivanje dogovorenih količina i rokova, a mi smo svih ovih godina na tom polju uspjeli doseći visoki nivo realizacije. Postojeći, a i potencijalno novi kupci, prepoznali su u nama partnera na kojeg se mogu osloniti te u narednom periodu očekujemo značajnije širenje inozemnih, ali i tuzemnih aktivnosti”, istaknuo je Radić.
Sljedeći “World of Private Label” održat će se 28. i 29. svibnja 2024.

Prethodni članakZlatna košarica 2023. – Konzum i Studenac najbolji trgovci u 2022. godini
Sljedeći članakJa TRGOVAC lipanj 2023.