Trgovačke marke u Hrvatskoj: Izazivač koji se mora respektirati

Trgovačke marke, osim svoje niže cijene, grade i dodatnu prednost ulaganjem u sve bolji omjer dobivene kvalitete i koristi u odnosu na ono što je uloženo

Popularnost trgovačkih marki u posljednje je vrijeme u sve većem porastu, kako zbog recesijskog budžeta, tako i zbog njihove sve bolje kvalitete i šire ponude.

Trgovačke marke su do danas evoluirale, od svojih prvih koraka kada su značile proizvod niže kvalitete od proizvođačkih marki, do proizvoda koji su sada jednake kvalitete, ali još uvijek cjenovno prihvatljiviji.

NA PUTU PREMA GORE
Ubrzani razvoj trgovačkih marki vidljiv je i u njihovoj ponudi koja širi svoj asortiman i na ekskluzivne trgovačke marke kao što su “Volim najbolje” u Konzumu te “Premium” u Intersparu ili Mercatoru.

Uz njihovu proizvodnu evoluciju raste i prihvaćanje trgovačkih marki jer ih danas 65% građana smatra kvalitetom jednakima proizvođačkim markama, što je porast od 12% u odnosu na prošlu godinu.

Također, u 2012. je 6% više onih koji povremeno kupuju trgovačke marke u usporedbi s prethodnom godinom, dok je broj onih koji ih uobičajeno kupuju ostao manje-više konstantan (43% u 2012. naspram 45% u 2011.).

Proizvođačke marke moraju danas više nego ikad ulagati dodatne napore kako bi se nosile s privatnim markama trgovaca u tržišnom natjecanju jer osim svoje ključne prednosti – niže cijene koja je moguća zbog nižih troškova razvoja i marketinga, sada one grade i dodatnu prednost ulaganjem u sve bolji omjer dobivene kvalitete i koristi u odnosu na ono što je uloženo.

S druge strane, za proizvođačke marke je ključno da zadrže postojeću prednost u pogledu jedinstvenosti i inovativnosti proizvoda, što znači da ne smiju posustati u razvoju novih proizvoda koji dobro odgovaraju na potrebe kupaca i definiraju potrošačke trendove.

GLAVNE PREDNOSTI
Niske cijene zasigurno jesu jedan od motivatora za kupnju trgovačkih marki, ali ono što se i u ovom istraživanju ističe je njihova dobra vrijednost za novac i praktičnost korištenja – što u oba slučaja navodi natpolovična većina (52%) ispitanika kao dvije glavne prednosti nad proizvođačkim markama.

Potrošači trgovačkih marki imaju također sve više povjerenja u njih i vide ih kao proizvode koji su dobri za cijelu njihovu obitelj (49%). U ovogodišnjem istraživanju oko 43% građana kaže da se uglavnom ili u potpunosti slažu s tvrdnjom da uobičajeno kupuju trgovačke marke, što je na razini 2011. godine.

Pritom se broj onih koji uopće ne kupuju trgovačke marke smanjio za 6% na godišnjoj razini, što govori o tome da ove godine ima više osoba koje se ipak povremeno odluče na kupnju proizvoda trgovačkih marki. Žene i osobe mlađe i srednje dobi češće od drugih kupuju trgovačke marke.

Ipak, kako bi dodatno poboljšale svoj položaj, trgovačke marke trebaju povećati percipiranu vrijednost samog proizvoda jer bi na taj način otvorile dodatnu mogućnost da svojom ponudom pridobiju one koji trenutno nemaju naviku kupovine trgovačkih marki. Takvih potrošača je nemalih 52% koji trgovačke marke možda kupuju povremeno, ali im to nije ustaljena praksa.

VODEĆE MARKE TRGOVACA
Dvije najprodavanije trgovačke marke zadržale su svoje vodeće pozicije već treću godinu zaredom. U Konzumu, kao vodećem trgovačkom lancu u Hrvatskoj, ujedno se nalazi i najprodavanija marka K Plus (51%), a potom slijedi dm-ova Balea (30%).

dm je uz Getro prvi “predstavio” trgovačke marke na hrvatskom tržištu potkraj devedesetih godina te od tada radi na izgradnji povjerenja prema njima, dok je popularnost trgovačkih marki Getroa u padu.

Među top 5 trgovačkih marki u Hrvatskoj ove su se godine probile marke Lidla i trgovačka marka Kauflanda K-Classic. Ove dvije trgovačke marke bilježe snažan uzlet s obzirom na to da je prije dvije godine manje od 1% ispitanika navodilo da kupuje te marke, dok je u 2012. taj postotak narastao na 21% za Lidlove marke i na 12% za K-Classic.

Trend rasta u ovoj godini zabilježile su i trgovačka marka Kozmo s 12% kupaca i dm-ov Denkmit s 10%.

Marina Zrile
Research Executive Marketing

Prethodni članakIkea u pet robnih kuća u Srbiji investira 250 milijuna eura
Sljedeći članakSeminar o certifikaciji prema normi GLOBALG.A.P.