Trgovački lanci u BiH dnevno zarađuju i po 2000 KM na zaokruživanju cijena

Dva mjeseca od zabrane formiranja cijene robe u apoenima koji ne postoje, trgovci u FBiH i dalje pribjegavaju zaokruživanju cijena, na čemu veliki trgovački lanci dnevno zarađuju i po 2.000 konvertibilnih maraka.

U Ministarstvu trgovine Federacije BiH (FBiH) istaknuli su kako je od 22. srpnja na snazi novi zakon o unutarnjoj trgovini koji trgovcima nalaže da cijene robe iskazuju u domaćoj valuti u apoenima novčanica i kovanica koji su u optjecaju, pišu “Nezavisne novine”. “Najniža” kovanica u BiH je pet konvertibilnih feninga. Međutim, u trgovinama u Federaciji BiH cijene velikog broja artikala izražene su u nepostojećim apoenima, pa tako, primjerice, kukuruzno brašno košta 0,96 KM, građani čokoladu plaćaju 1,29 KM, sir 6,82 KM, a kukicu za kupatilo 10,74 KM.

“Imali smo veliku borbu da se donese takav propis, koji će onemogućiti trgovcima da zaokružuju cijene, ali je očito problem njegova implementacija. Veliki trgovački lanci dnevno na zaokruživanju, na zavlačenju ruku u džep građana, zarade 2.000 KM. Ne poštuju potrošača”, istaknuo je Mesud Lakota, tajnik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo.

On je dodao kako su trgovci iskazivanje cijena u nepostojećim apoenima pravdali slobodnim formiranjem cijena, ali da sada nemaju opravdanje. Napomenuo je kako je postojao sistem po kom se cijena koja uključuje dva feninga zaokruživala na nula, a sedam je išlo na pet feninga, ali da se mnogi ni toga nisu pridržavali.

Šef marketinga sarajevskog trgovačkog lanca “Drvopromet”, Almin Hamzić, tvrdi da su i prije donošenja novog zakona o trgovini poduzeli mjere na promjeni cijena, te da one idu u korist kupca. Ipak, u prodavaonicama ovog lanca na nekim artiklima i dalje stoje cijene poput 6,82 KM.

U Ministarstvu trgovine FBiH ističu da su inspekcije počele kontrolu trgovaca, te da je za zaokruživanje cijena predviđena kazna od 3.000 do 15.000 KM za tvrtku, od 400 do 2.000 KM za odgovornu osobu u poduzeću, a od 500 do 1.500 KM za fizičku osobu. (Biznis.ba)

Prethodni članakKava “to go” na čekanju
Sljedeći članakSmanjen promet u distributivnoj trgovini