Tri najveća telekoma kreću s radom na novim 5G frekvencijama

Odlukom Vijeća regulatorne agencije HAKOM telekomi dobili dozvole za radiofrekvencijski spektar (RF) za mreže i usluge 5G nakon provedene javne dražbe, tijekom koje je od 12. do 27. srpnja u nadmetanju za te frekvencijske pojaseve postignut iznos (naknada) od ukupno gotovo 360 milijuna kuna

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj – HT, A1 i Telemach – zadovoljni su provedenom javnom dražbom za radiofrekvencijski spektar za mobilne mreže pete generacije (5G), pri čemu iz HT-a i A1 najavljuju već od četvrtka komercijalni rad na novim frekvencijama, a iz Telemacha ističu da će prvo iskustvo 5G-a s njima ‘osjetiti’ u Osijeku.

Odlukom Vijeća regulatorne agencije HAKOM ti su telekomi dobili dozvole za radiofrekvencijski spektar (RF) za mreže i usluge 5G nakon provedene javne dražbe, tijekom koje je od 12. do 27. srpnja u nadmetanju za te frekvencijske pojaseve postignut iznos (naknada) od ukupno gotovo 360 milijuna kuna ili 60 milijuna kuna više od početno očekivanih.

HT sa najvećom 5G mrežom
Iz HT-a su u četvrtak izvijestili da su na toj dražbi za 130 milijuna kuna osvojili najviše radiofrekvencijskog spektra, što će im omogućiti najveću i najbržu 5G mrežu.

“Već sada sa 600 5G baznih stanica, HT s 5G mrežom pokriva dva milijuna stanovnika te je vodeći operator u razvoju 5G mreže i usluga. S novim radiofrekvencijama ispunjene su pretpostavke za učvršćivanje vodećeg položaja i u budućnosti”, ističu iz HT-a, dodajući da su uz plaćanje u novcu za RF spektar preuzeli i obveze pokrivanja određenih nenaseljenih ili slabo naseljenih područja te izgradnje mreže u dinamici koju je HAKOM propisao.

Od 600 5G baznih stanica, kažu da je 149 ili svaka četvrta na 3,6 GHz, čime su na području 12 gradova (Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Zadru) omogućene još veće brzine za pola milijuna stanovnika.

Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis naglasio je da time HT nastavlja sa zacrtanim planom proaktivnog pokrivanja cijele zemlje s 5G.

“Ponovno smo dali snažan doprinos nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju, nakon što smo prošle godine uvođenjem prve komercijalne 5G mreže na 2,1 GHz Hrvatskoj otvorili vrata 5G doba i uveli je u odabrano društvo digitalno naprednih zemalja. Sada su dodjelom spektra na sva tri ključna 5G radiofrekvencijska pojasa ostvareni preduvjeti za značajan i uzbudljiv tehnološki iskorak i početak nove digitalne 5G era u Hrvatskoj koja će obilježiti idućih 10 godina i u kojoj će HT ponovno biti predvodnik digitalizacije”, poručio je Nebis.

Iz HT-a još napominju da je sukladno planu, omogućavanje korištenja 5G mreže na novim frekvencijama već počelo te se kroz tarife provodi postupno.

A1 s pravom gigabitnom 5G mrežom
Iz telekoma A1 Hrvatska naveli su da po dobivanju dozvola za 5G kreću s komercijalnim pružanjem usluga na “pravoj, gigabitnoj 5G mreži” tj. da su “aktivirali 5G mrežu u frekvencijskim pojasevima na 700 MHz i 3600 MHz”.

Podsjećaju da su se posljednje dvije godine značajnim investicijama, prilagodbom arhitekture mreže i implementacijom najnovijih radijskih tehnologija pripremali za uvođenje 5G mreže, za koju smatraju da će biti jedan od pokretača gospodarskog oporavka i razvoja.

“Uz sve zahtjeve definirane dokumentacijom za dražbu radiofrekvencijskog spektra, pokretanjem prave, gigabitne A1 5G mreže pokrit ćemo svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb, pri čemu korisnici mogu surfati na našoj 5G mreži i u većim turističkim središtima, poput Pule, Biograda na Moru, Trogira, Vodicama. Preuzeli smo i obveze pokrivanja određenih ruralnih ili teže dostupnih lokacija koje danas nemaju adekvatan pristup internetu čime se stvaraju preduvjeti za gospodarski razvoj i veću kvalitetu života”, kažu iz A1.

Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jirí Dvorjančansky objašnjava i da je strategija kompanije ubrzana izgradnja 5G infrastrukture s ciljem povećanja pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na cijelom teritoriju Hrvatske.

“To će unaprijediti poziciju zemlje na Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva (DESI), ali i ubrzati gospodarski oporavak, osigurati ravnomjeran rast i razvoj te povećati konkurentnost unutar EU i globalno. Naše ulaganje u infrastrukturu je ulaganje u digitalnu transformaciju Hrvatske i bolju budućnost”, naglasio je Dvorjančansky.

Iz tog telekoma najavljuju i da će od 2021. do 2027. s 5G mrežom pokriti 90 posto stanovništva i 50 posto teritorija RH te sve glavne transportne cestovne i željezničke pravce, a napominju i da će nova 5G mreža u idućem razdoblju biti aktivirana svim privatnim i poslovnim korisnicima s određenim tarifama.

Podsjećaju i da su mogućnosti 5G mreže na frekvencijama testirali u Zagrebu, Osijeku i Bistri, kao i da su sa startupom Gideon Brothers testirali i autonomni logistički robot na 5G mreži, za što su infrastrukturu već postavili i u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 u Novskoj.

Telemach kreće u izgradnju nove 5G gigabitne mobilne mreže
Telekom Telemach Hrvatska po dobivanju dozvola za 5G frekvencija najavio je da kreće u izgradnju nove 5G gigabitne mobilne mreže sa znatnim ulaganjem, uz već započetu investiciju u 10 Giga fiksnu optičku mrežu.

U modernizaciju mreže te povećanje pokrivenosti, znatno poboljšanje kvalitete i uvođenje ultrabrze 5G tehnologije, planiraju, kako iznose, uložiti dodatnih 130 milijuna eura.

“U kupnju frekvencijskog spektra uložili smo 14,4 milijuna eura i sada kreće intenzivna izgradnja infrastrukture koja će vrlo brzo, već u nadolazećim mjesecima, znatno poboljšati pokrivenost signalom i kvalitetu korisničkog iskustva za oko milijun korisnika postojeće Telemachove mobilne mreže. Tim ulaganjem udvostručili smo svoj frekvencijski spektar”, kažu iz Telemacha Hrvatska.

Predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adriano Ježina zadovoljan je rezultatima dražbe te kaže da ulaganjem u kvalitetu i kapacitete mreže omogućavaju daljnje unapređenje mobilnih usluga i do sada nedostižne brzine prijenosa podataka.

“Naš je cilj korisnicima pružiti potpuno 5G korisničko iskustvo koje im donosi gigabitne brzine, znatno nižu latenciju te veću pouzdanost i stabilnost internetske veze na mobilnoj mreži. Nastavljamo i s razvojem prve 10 Giga fiksne optičke mreže i tako podržavamo transformaciju Hrvatske u gigabitno digitalno društvo”, poručio je Ježina.

Smatra u da je uvođenje tehnologija za ultrabrzi prijenos podataka od strateškog interesa za državu, a u Telemachu žele biti predvodnici digitalizacije koju vide okosnicom napretka.

Iz Telemacha zaključuju time da će iskustvo pravog 5G-a danas imati građani Osijeka, gdje je taj telekom ranije postavio opremu za testiranja 5G tehnologije, uz najavu da će to brzo biti i u Zagrebu gdje ubrzano postavljaju novu opremu i plan da do kraja ove godine 5G bude dostupan u cijelom Zagrebu, a u prvoj polovini 2022. na ključnim područjima u cijeloj Hrvatskoj.

Prethodni članakLedo nagradna igra – prvi automobil odlazi dobitnici iz Kutine
Sljedeći članakZapočela druga etapa gradnje novog Spar supermarketa u Popovači