Tržište letaka: Rast broja letaka, pad vrijednosti oglašavanja

Prema podacima tvrtke Focus ispitivanje tržišta, tržišno oglašavanje putem letaka u Hrvatskoj je po broju promocija naraslo za 5 posto u prošloj godini, ali je istodobno izgubilo na vrijednosti oglašavanja čak za 6 posto.

Hrvatski trgovci su u 2014. imali oko 275.000 akcijskih objava, dok se smanjena oglašivačka vrijednost najviše vidi kod sektora DIY (Sam svoj majstor), kao i kod trgovaca električnim uređajima. S druge strane, trgovci  prehrambenih proizvoda, koji su u visoko konkurentnoj okolini, u 2014. godini povećali su svoju oglašivačku vrijednost.

Najjači oglašivači su, kao i prošlih godina, supermarketi, hipermarketi i diskonti. Domaći proizvođači ostaju najbolje oglašavani kod hrvatskih trgovaca. I same analize potvrđuju koliko su značajni – u top 10 najaktivnijih u 2014. godini nalazi se osam hrvatskih proizvođača.

Istraživanje se temelji na kontinuiranom i cjelokupnom praćenju oglašavanja akcija i cijena kod hrvatskih trgovaca (leci i objave u dnevnim tiskovinama). Izračun oglašivačke vrijednosti se temelji na ekstrapolaciji dometa i kvaliteti objava, odnosno letaka.

Focus je međunarodna agencija za istraživanje tržišta prisutna u više od 30 europskih država.

Prethodni članakLanjska neto dobit Grupe Podravka 92 milijuna kuna
Sljedeći članakZagreb: Otvara se prva socijalna trgovina