U areni s novim izazovima

Regionalna konferencija Food, Drinks & Retail Arena 2010. održala se 26. listopada u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade. Konferenciju je organizirala Infoarena Grupa u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD)

Na konferenciji su sudjelovali regionalni lideri industrije hrane, pića i maloprodaje koji su predstavili svoja poslovna iskustva te raspravljali o budućim trendovima i izazovima s kojima se suočava ovaj gospodarski značajan sektor.

Hrvatska je regionalni lider u prehrambenoj industriji, a kako bi ta gospodarska grana nastavila napredovati i obranila stečene pozicije treba jačati svoju konkurentnost, rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na otvaranju Konferencije.

Jačanje konkurentnosti po njegovom mišljenju je presudno, jer se kompanije više ne mogu osloniti isključivo na nacionalno tržište na kojem je konkurencija već prisutna, a dodatno će jačati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Pritom je napomenuo da je hrvatska prehrambena industrija već dosegla određen stupanj konkurentnosti, a treba raditi na povećanju proizvodnje i obradivih površina.

Na okruglom stolu lidera o tržišnim potencijalima i izazovima u industriji hrane, pića i maloprodaje u regiji raspravljali su predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi, predsjednik Victoria grupe iz Srbije Zoran Mitrović, član Uprave Podravke Krunoslav Bešvir, potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić, predsjednik Uprave MIMS grupe iz BiH Mujo Selimović, predsjednik MK Grupe iz Srbije Miodrag Kostić te Željko Zadro, predsjednik i suvlasnik Vira.

Većinski dioničar Atlantic grupe Emil Tedeschi smatra da kriza u Hrvatskoj i okolnim zemljama još nije dotaknula dno, a kad se to dogodi industrija će po njegovim riječima biti suočena s realnim standardom života i kupovne moći. Narednih godina, smatra Tedeschi, prehrambena industrija bit će zadovoljna i sadašnjom razinom potrošnje.

Na pitanje o akviziciji Droge Kolinske u recesiji, Tedeschi je istaknuo da je to i prije krize bio strateški cilj Atlantica, a kriza je samo rasvijetlila zapetljane vlasničke odnose u Sloveniji. “Cijela transakcija je izvedena u vrlo kratkom roku i brzo smo reagirali na tržišnu priliku”, zaključio je Tedeschi.

Prilagodba novim uvjetima
Zoran Mitrović, predsjednik Viktoria Grupe kaže da je prehrambena industrija u Srbiji pogođena krizom, ali manje od drugih sektora, zbog čega su se dolaskom krize banke zainteresirale za taj sektor. Predsjednik Uprave MIMS grupe iz BiH Mujo Selimović smatra da je kriza duboka i ne nazire se oporavak, a iako nisu ostvarili rast u krizi, uspjeli su održati tržišne udjele i reorganizirati fokuse širenja.

Krunoslav Bešvir iz Podravke kazao je kako su prihodi kompanije blago pali u odnosu na prošlu godinu, ali da je, sve u svemu, stanje dobro. Šansu za tržišni proboj u regiji vidi prije svega u Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji i Srbiji. Na pitanje kako su prilagodili poslovanje kriznim uvjetima, lideri kompanija uglavnom naglašavaju strožu kontrolu troškova i unutarnje restrukturiranje.

Potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić kaže da je kriza prekinula razdoblje visokih stopa rasta, ali da nije utjecala na strateške planove Agrokora, koji se na vrijeme pripremio. “Koncern je smanjio investicije u preuzimanja i podigao unutarnju efikasnost, a prvi korak bio je razgovor sa sindikatima”, rekla je Puljić.

Miodrag Kostić, vlasnik srpske MK Grupe, koja je postigla veliki uspjeh na ukrajinskom tržištu, istaknuo je da se nedovoljno investira u poljoprivrednu proizvodnju te je ona zaostala u razvoju. “Potrebno je sastaviti niz mjera koje bi ljude zainteresirale za poljoprivredu, a veća proizvodnja mora donijeti konkurentnost. Ulaganje u proizvodnju sirovine je nužnost”, smatra Kostić.

Na konferenciji se govorilo i o vezama brendova i privatnih marki te novim trendovima i inovacijama u maloprodaji. Živahnu trgovačku panel diskusiju koju je moderirao Ante Todorić, potpredsjednik Agrokora, uskoro će se moći u cijelosti pogledati na portalu Ja TRGOVAC.

Prethodni članakU Westgateu zadovoljni prvom godinom poslovanja
Sljedeći članakH&M u Arena Centru na proljeće