U BiH ukinut PDV na doniranu hranu

Usvajanjem izmjena omogućeno je da hrana u vrijednosti od oko 130 milijuna KM na godišnjoj razini ne bude uništena nego donirana za one koji sebi ne mogu priuštiti nijedan obrok dnevno

Delegati u Domu naroda Parlamenta BiH su s 13 glasova za jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim je ukinut PDV na doniranu hranu.

Od 13 prisutnih delegata od ukupno 15 u Domu naroda, svi su glasali za ukidanje PDV-a te je ova inicijativa konačno i usvojena.

Usvajanjem ovih izmjena omogućeno je da hrana u vrijednosti od oko 130 milijuna KM na godišnjoj razini ne bude uništena nego donirana za one koji sebi ne mogu priuštiti nijedan obrok dnevno. Također, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je dužan u roku od 60 dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti podzakonski akt o provođenju.

U sklopu projekta “Niko gladan, niko sam” Fondacije Mozaik utvrđeno je da je ukupni iznos vrijednosti donirane hrane u 2020. godini iznosio 82,7 milijuna KM, od čega je na plaćeni PDV otišlo 12,01 milijuna KM.

Također, prema analizi u toku 2020. vrijednost uništene hrane u Bosni i Hercegovini iznosila je 126,6 milijuna KM, a prema procjeni UN-a u BiH se godišnje uništi 140.000 tone hrane.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakU deset godina hrvatskog članstva u EU izvoz porastao 150 posto
Sljedeći članakJana vitamin +collagen