U blokadi 260.832 građana

Broj građana s blokiranim računima, kao i iznos njihova duga, nastavljaju rasti

Ukupna vrijednost dospjelih nepodmirenih obveza poslovnih subjekata u Hrvatskoj je krajem svibnja ove godine iznosila 36,7 milijardi kuna, što je za 1,8 posto ili 684,2 milijuna kuna manje u odnosu na stanje krajem travnja, a smanjenje je prvenstveno posljedica pokrenutih postupaka predstečajne nagodbe.

No, dok iznos nepodmirenih obveza poslovnih subjekata nastavlja padati, a u svibnju je smanjen i njihov broj, istodobno se nastavljaju nepovoljna kretanja kod građana i broj građana s blokiranim računima, kao i iznos njihova duga, nastavljaju rasti.

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje zadnjeg dana svibnja u blokadi su bila 260.832 građana, 2.529 više nego krajem travnja, a njihov je dug porastao za oko 480 milijuna kuna, na 19,72 milijarde kuna.

Po podacima Fine, zbog neizvršenih osnova za plaćanje krajem svibnja su bila blokirana 66.074 poslovna subjekta, što je 2,4 posto, ili 1.593 subjekta manje nego krajem travnja.

Pritom iz Fine navode da je s osnove otvaranja predstečajnih postupaka iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u svibnju u odnosu na travanj smanjen za 536,4 milijuna kuna, a broj dužnika za 262.

U odnosu na svibanj lani, ukupni iznos dospjelih nepodmirenih obveza poslovnih subjekata smanjen je za 17,6 posto ili za više od 7,8 milijardi kuna, dok je broj blokiranih poslovnih subjekata na godišnjoj razini smanjen za 10,9 posto, odnosno njih 8.122.

Promatraju li se podaci o insolventnosti prema trajanju blokade, u svibnju su i dalje dominirali poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi, kako po broju tako i po iznosu blokade – u blokadi dužoj od godinu dana bilo je 49.626 poslovnih subjekata i na njih se odnosi 31,9 milijardi kuna dospjelih neplaćenih obveza.

Ipak, broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od godine dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje, u odnosu na travanj nešto je manji, broj poslovnih subjekata za 1 posto a iznos za 0,8 posto.

Znatniji se pad pak na mjesečnoj razini bilježi u broju i iznosu neplaćenih dospjelih obveza poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, njihov je broj smanjen za 32 posto, a iznos blokada za 11,7 posto.

Naime, u kratkotrajnoj blokadi do 60 dana krajem svibnja su bila 4.504 poslovna subjekta, što je 2.122 manje nego u travnju, a iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje smanjen je za 111,6 milijuna kuna, na 843,6 milijuna kuna.

Od ukupnog broja blokiranih poslovnih subjekata njih gotovo dvije trećine ili 43.172 su bez zaposlenih, a iznos njihovih blokada bio je krajem svibnja nešto veći od 23 milijarde kuna, dakle 62,8 posto ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

Od ukupno blokiranih poslovnih subjekata, nešto manje od polovine, odnosno 30.723, su pravne osobe, a na njih se odnosi najveći dio iznosa ukupno neizvršenih osnova za plaćanje, i to 76,6 posto ili nešto više od 28,1 milijardu kuna.

Krajem svibnja u blokadi je bila i 35.351 fizička osoba, s iznosom prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje od 8,6 milijardi kuna. (H)

Prethodni članakPoboljšano raspoloženje njemačkih potrošača
Sljedeći članakStudenac: Široka ponuda i prepoznatljiv okus