U Đakovštini broj radnika smanjen za 150

Osječka tvrtka Žito, zakupac Đakovštine d.d. u stečaju, danas je raskinula ugovore o radu sa svih 367 radnika te propale đakovačke tvrtke, a nove ugovore o radu ponudila je za oko 220 radnika.

dakostina-midiI ti će ugovori, poput dosadašnjih, biti na određeno vrijeme, do potpune prodaje stečajnog dužnika. Imena radnika koji nastavljaju raditi tvrtka Žito je objavila na popisima objavljenim po profitnim centrima tvrtke. Te su popise radnici, koji na njima nisu našli svoje ime, dočekali s nezadovoljstvom i zabrinutošću za radnu budućnost.

Vlasnik Žita Marko Pipunić već duže vrijeme poručuje da mu je dosadašnja brojka od 367 radnika prevelika i ekonomski neisplativa te da je prisiljen revidirati dosadašnji zakup u Đakovštini, što u prvom redu znači manji broj radnika, primjeren stvarnim potrebama proizvodnje.

“Radnici moraju biti svjesni da nisu danas dobili otkaz, nego još s danom odlaska Đakovštine u stečaj, pa smo mi ti koji smo im omogućili daljnje zapošljavanje”, kaže Pipunić. Predstavnici Sindikata PPDIV-a, koji je izišao s popisom od 50 radnika koje bi zakupac trebao zadržati jer pripadaju nekoj od socijalnih kategorija, danas nisu davali izjave. (H)

Prethodni članakStopa inflacije u svibnju 0,8 posto
Sljedeći članakAkcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke” u Požegi