U HGK predstavljen Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži

Njegove odredbe ne odnose ne samo na industriju koja proizvodi ambalažu, već i na industriju koja ambalažu puni svojim proizvodima te na trgovce, ugostitelje, sakupljače i obrađivače otpada

U Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljen je Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadrži plastiku NN 137/2023., čija primjena ima velik utjecaj na sve proizvođače i distributere proizvoda u ambalaži. Pravilnik je na snagu stupio 23. studenog 2023. no, nekoliko njegovih članaka stupit će na snagu tijekom ove godine te idućih godina. Primjerice, od 1. siječnja 2027. godine u sustav povratne naknade, temeljem ovog Pravilnika ući će pića i napitci u višeslojnoj (kompozitnoj) ambalaži s pretežno papir-kartonskom komponentom tzv. tetrapak.

Obzirom da se odredbe Pravilnika odnose ne samo na industriju koja proizvodi ambalažu, već i na industriju koja ambalažu puni svojim proizvodima te na trgovce, ugostitelje, sakupljače i obrađivače otpada samo predstavljanje pravilnika je izazvalo veliki interes članica HGK.

Članice HGK izrazile su niz nedoumica u primjeni Pravilnika i to od pojašnjenja nove oznake povratne naknade, te su postavljena pitanja oko Registra proizvođača s proširenom odgovornosti i rokovima unosa podataka za tvrtke obveznike te visine naknada koja je važna za kalkulaciju cijene proizvoda, izvijestili su iz HGK.

Pravilnik su predstavili predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije Darko Horvat iz Sektora za održivo gospodarenje otpadom te Edita Krajina, voditeljica Odjela za identifikaciju i obračun naknada, Služba za obračun i naplatu naknada i posebne naknade Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Pozvali su tvrtke da dodatna pitanja mogu pismeno dostaviti Komori i da će oni na njih odgovoriti ukoliko ovim predstavljanjem Pravilnika nisu pojašnjenje sve nejasnoće.

Inače, od 1. siječnja 2025. stupa na snagu obveza naplate vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje kao i članak 26. koji kaže da je proizvođač proizvoda pakiranog u ambalažu koji stavlja na tržište proizvode u ambalaži od kojih nastaje otpadna ambalaža obvezan je prijaviti se i dostavljati podatke u Registar te je razmjerno količini ambalaže od proizvoda koje je stavio na tržište obvezan snositi troškove gospodarenja tom otpadnom ambalažom.

Pravilnikom se po prvi puta definiraju odredbe za uspostavu Sustava proširene odgovornosti proizvođača kojim upravlja Organizacija za otpadnu ambalažu koja je opasan otpad (članak 37.), a posljedično ovome jasno su definirane i odredbe za proizvođače proizvoda pakiranog u ambalažu od kojih nastaje otpadna ambalaža koja je opasni otpad (članak 38.). Rok za uspostavu Organizacije za otpadnu ambalažu koja je opasan otpad je 1. siječnja 2025. godine.

Dodatno su propisane obveze ugostitelja koji koriste jednokratnu ambalažu, a koje se obvezuje da za krajnje korisnike osiguraju alternativnu višekratnu ambalažu.

Važno je istaknuti kako se mijenja obveza za proizvođača koji proizvod u ambalaži stavlja na tržište, odnosno obračunsko razdoblje za plaćanje naknade od 1. siječnja 2025. godine za sve proizvođače bit će mjesec dana.

Hrvatska je obvezna do kraja 2025. reciklirati najmanje 65 posto mase ambalažnog otpada, odnosno najmanje 70 posto do kraja 2030., a obveze koje proizlaze iz ovog Pravilnika trebali bi doprinijeti smanjenju količine otpada koji završi na odlagalištu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakBiH mliječna industrija bilježi stabilan izvoz
Sljedeći članakKaufland investirao 19 mil. eura u proširenje logističko-distributivnog centra