U HUP-u održana rasprava o poljoprivredi među pet vodećih političkih stranaka

Sučeljavanje održano u HUP-u fokusiralo se na teme koje se vežu uz poljoprivredu, prehrambenu industriju i povezane sektore

U vrijeme parlamentarnih izbornih kampanja održala se rasprava među trenutno pet vodećih političkih stranaka. Jedno od predizbornih sučeljavanja, održalo se upravo jučer u prostorijama HUP-a. Naime, sučeljavanje se fokusiralo na teme koje se vežu uz poljoprivredu, prehrambenu industriju i povezane sektore. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković razmijenila je stavove o tim pitanjima s kandidatima iz različitih političkih opcija, uključujući Mostovog kandidata Božu Petrova, SDP-ovog kandidata Gorana Kušeca, Sandru Benčić iz stranke Možemo! te Marija Radića iz Domovinskog pokreta. Tijekom rasprave nije nedostajalo dinamike ni izraženih razlika u stavovima.

Raspravu je moderirao Miroslav Kuskunović, novinar Jutarnjeg lista, a započela ju je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se zahvalila na prilici što ima priliku izlaganja nekoliko ključnih postavki programa HDZ-a vezanih za razvoj poljoprivrede, prehrambene industrije i snažnog hrvatskog lanca hrane.

“Što se tiče vrijednosti proizvodnje, u zahvalu što je primijećen brzi rast produktivnosti u primarnoj poljoprivredi u posljednje tri godine, reći ću da je naš cilj do 2028. godine apsolutno podignuti razinu produktivnosti na najmanje 12 tisuća eura te značajno dalje povećavati vrijednost proizvodnje. Zatim je naš cilj ne samo govoriti o apsolutnim vrijednostima, nego koncentrirati se na sektore koji su važni, odnosno osjetljivi na hranu koju Hrvati jedu. Dakle, to su mlijeko, proizvodnja mliječnih proizvoda, veća proizvodnja mesa u zemlji, jača konkurentnost na međunarodnom tržištu te veći udio trajnih nasada i površina pod povrćem na oranicama. I propisali smo naravno mjere kojima to mislimo napraviti. S tim da mi te mjere već provodimo posljednjih godina”, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Na Vučković se nadovezao redoviti profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, SDP-ov kandidat Goran Kušec, koji ističe da u SDP-u razmišljaju na sličan način kao ministrica.

“Dakle ne smatramo daje naša poljoprivreda u nekakvom procvatu, čak obrnuto. Smatramo da trenutno stanje u poljoprivredi ne podupire izložene teze koje smo danas čuli, nego upravo da je obrnuto”, rekao je Kušec.

U vezi teme o kojoj se najviše raspravljalo, a tiče se državnog poljoprivrednog zemljišta, SDP-ov Goran Kušec smatra kako ovaj aspekt također obuhvaća pravni okvir, posebno istaknuti zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je danas više puta spomenut i koji bi se odmah trebao mijenjati, smatra, potiče i otvara mogućnost korupcije.

PITANJE PROVEDBE
Božo Petrov, predsjednik stranke Mosta ističe svoju suglasnost s planom zaštite poljoprivrednika što smatra standardnim stavom, ali osvrće se na provedbu u kojoj vidi manjkavosti.

“To je dobar plan, no smatram da provedba, ne da kašljuca, nego im ima upalu pluća. Ono što je bitno reći za poljoprivredu je ta da ona mora biti strateška grana gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Smatram da je strateška razina organizacije obiteljsko gospodarstvo i poticaji i subvencije koji dolaze trebaju biti u omjeru 60% naprema 40 %, 60 % prema obiteljskim gospodarstvima”, rekao je Petrov.

Svojim planom prisutne je uspio iznenaditi i Mario Radić iz Domovinskog pokreta, koji je, spominje, svoju motivaciju za uključivanje u političke procese kalio upravo slušajući rasprave poput ove u kojoj danas sudjeluje.

“Sad s ove strane puno puta sam bio s one strane na istim ovakvim skupovima i to je bio jedan od razloga zašto sam se uopće upustio u politiku. Naslušao sam se ovakvih rečenica, izlaganja cijeli niz godina. Ja ću biti totalno konkretan kao što sam i uvijek. Prva stvar koja je u našem programu je da ćemo mi ministarstvo poljoprivrede preseliti u Osijek. Mislimo da je to pravo mjesto gdje treba biti ministarstvo. Ne vidim ja Zagreb kao takav. Mi smo to sve centralizirali u državi. Mi svi vidimo probleme, a nitko ne vidi rješenje. Mi moramo taj cijeli sustav poticaja okrenuti naopačke”, ističe Mario Radić, zamjenik predsjednika stranke Domovinski pokret.

Nakon Radića, uslijedio je komentar Sandre Benčić, kandidatkinje Možemo! za premijerku. Naime, Benčić je komentirala prekomjerne obveze proizvođača hrane, poput geotagiranja, te je potom došlo do tenzija između nje i ministrice.

Konačan smjer će biti poznat nakon izbora, a političke stranke će morati preuzeti odgovornost za svoje predložene promjene i pristupiti konkretnim akcijama kako bi riješile izazove s kojima se zemlja suočava. Ostaje nam samo pratiti razvoj događaja i vidjeti kako će se politički pejzaž oblikovati nakon izbora.

Prethodni članakDZS: Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla 11. mjesec zaredom
Sljedeći članakUmjetna inteligencija: Strah ili prilika – pitanje je sad