U Karlovcu održan prvi Stručni skup pivara u Hrvatskoj

Okupilo se stotinjak stručnjaka i ljubitelja piva iz cijele Hrvatske i šire

Na Veleučilištu u Karlovcu održan je prvi stručni skup pivara pod nazivom S pivarima, za pivare. Stotinjak stručnjaka i pivarskih entuzijasta iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije razgovaralo je o utjecaju higijene pogona na sigurnost proizvoda, cirkularnoj ekonomiji i otpadnim tokovima u pivarskoj industriji, analitičkim rješenjima za craft pivare i ulozi hmelja u suvremenoj proizvodnji piva.

Veleučlište u Karlovcu, poznato po jedinom dediciranom studiju za pivarstvo u Hrvatskoj s visokom razinom opremljenosti, kvalitetnom mikropivovarom te modernim laboratorijem, organizacijom ovako važnog događaja još je jednom potvrdilo svoje mjesto na pivarskoj mapi Hrvatske.

Skup je namijenjen stručnjacima i zaposlenicima u pivarskom sektoru, ali i svim ljubiteljima piva koji žele čuti posljednje trendove u pivarstvu. “Želja nam je bila povezati stručnjake u pivarstvu, zaposlenike iz manjih, zanatskih ili velikih te industrijskih pivovara i obrazovne institucije te otvoriti dijalog o tome kako možemo biti još suvremeniji, napredniji i bolji. Vjerujemo da pivarstvo u Hrvatskoj ima velik potencijal koji možemo ostvariti samo suradnjom i dijeljenjem znanja”, istaknuo je dr. sc. Goran Šarić, glavni organizator skupa, voditelj pivarskog programa i viši predavač na Veleučilištu u Karlovcu.

Važnost skupa prepoznale su i kompanije poput Heinekena Hrvatska i kompanije Anton Paar Hrvatska koje su kao zlatni sponzori uvelike olakšale organizaciju ovog događaja.

“Heineken Hrvatska i Veleučilište u Karlovcu imaju dugogodišnju suradnju koja se intenzivirala nakon završetka projekta Atrij znanja kojim je unaprijeđena Veleučilišna mikro pivovara i kojim su uspostavljeni i opremljeni novi fizikalno-kemijski i mikrobiološki laboratorij za analizu piva. Ponosni smo i na projekt kojim Heineken Hrvatska osigurava mjesečne stipendije za dvoje studenata Veleučilišta u Karlovcu. Sponzorstvo Stručnog skupa još je jedna u nizu potvrda da privatni sektor i akademska zajednica mogu zajednički djelovati na dobrobit šire zajednice i struke”, poručuju iz Heinekena Hrvatska.

Među predavačima su se našli domaći i međunarodni stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije koji su održali predavanja na uvijek aktualne teme u pivarstvu – od higijene u pogonu, preko zbrinjavanja otpadnih tokova iz pivovare, pivarskih kvasaca, analitičke opreme za kontrolu procesa proizvodnje i gotovog piva do hmelja i proizvoda od hmelja. Dr. sc. Ivana Ćosić voditeljica laboratorija na Veleučilištu govorila je o važnosti higijene pogona na sigurnost i ispravnost proizvoda, dr. sc. Gregor Drago Zupančič iz Slovenije s dugogodišnjim iskustvom u vođenju i sudjelovanju u nacionalnim i EU projektima iz područja inženjerstva okoliša govorio je o cirkularnoj ekonomiji i otpadnim tokovima u pivarskoj industriji, talijanski stručnjak Gianmaria Ricciardi održao je predavanje o kvascu, najboljem prijatelju svakog pivara. Iz Austrije je stigao Markus Peterherr koji je govorio o procesima u proizvodnji piva, dok je iz Slovenije stigao dr. sc. Iztok Jože Košir, pivski znanstvenik i član analitičkog povjerenstva Europske pivarske konvencije u pododboru Hmelj.

“Reakcije predavača i sudionika su izvrsne, na što smo posebno ponosni. Ideja je da se ovaj Skup održava jednom godišnje i s vremenom preraste u prepoznatljivi brand Veleučilišta u Karlovcu, ali i samog grada Karlovca te postane događaj kojeg će stručnjaci cijeniti, kojem će se veseliti i rado mu se vraćati”, istaknuo je Goran Šarić.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPodravka i građani osigurali 74.000 eura za uređenje školskih kuhinja i blagovaonica
Sljedeći članakMercatoru odobreno preuzimanje Franca marketa