U Srbiji poskupjele cigarete

Novi cjenici objavljeni su u Službenom glasniku, a od kada je krajem 2020. usvojen trošarinski kalendar, cigarete poskupljuju dva puta godišnje i to u prosjeku za po 10 dinara

U Srbiji je planirani siječanjski krug poskupljenja cigareta objavljen 18. i 20. siječnja, a prema novom cjeniku cijene cigareta će se kretati od 310 do 600 dinara. Novi cjenici objavljeni su u Službenom glasniku, a od kada je krajem 2020. usvojen trošarinski kalendar, cigarete poskupljuju dva puta godišnje i to u prosjeku za po 10 dinara.

Jedno poskupljenje objavljuje se početkom, a drugo je sredinom godine. Na ovaj način cijene će se korigirati dva puta godišnje do 2025. godine.

Na cijenu cigareta zaračunava se i proporcionalna trošarina od 33 posto koja će i u sljedećim godinama ostati nepromijenjena, a na cijelu cifru zaračunava se i PDV.

Povećan je i iznos trošarine na tekućine za punjenje elektronskih cigareta i to za dinar po mililitru, a poskupljuje i nesagorijevajući duhan.

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o trošarinama, koji je u primjeni od 1. siječnja 2021. godine, predviđeno je povećanje trošarina na nesagorijevajući duhan i tekućine za punjenje e-cigareta.

Prvi je usklađivanje cijena objavio “Japan Tobacco International” (JTI) iz Sente. I brendovi ostalih proizvođača, niškog “Philip Morrisa” i “British American Tobacca” u Vranju, također će poskupjeti.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakFilipović: I trgovački lanac Tommy odlučio dostaviti cijene proizvoda
Sljedeći članakDržavni inspektorat u 25 posto nadzora utvrdio rast cijena nakon 31. prosinca