U trgovačkim centrima otkriveno mnoštvo krivotvorina

U petak i subotu u zagrebačkim trgovačkim centrima City Center One i Arena Centar Ministarstvo financija i Carinska uprava u suradnji s drugim udrugama i institucijama za zaštitu autorskih prava proveli su akciju protiv piratskih proizvoda ‘Rizici krivotvorina’.

krivotvorena-roba-izlozba-largeTom je prilikom otkriveno mnogo krivotvorina i piratske robe: odjeće, obuće i torba, lijekova, kozmetičkih proizvoda, parfema, mobilnih telefona i baterija, tonera za printere, satova, nakita, sunčanih naočala, grafitnih olovaka, kontrolera za igraće konzole, igračaka, navijačkih rekvizita, ali i piratiziranog softvera te CD-a i DVD-a.

Tijekom provedbe navedene akcije građanima su prezentirani krivotvoreni proizvodi oduzeti tijekom mjera carinskog nadzora, kao i uzorci piratskih proizvoda audiovizualnih djela koja su rezultat postupanja policijskih službenika MUP-a RH i gospodarskih inspektora Državnog inspektorata RH.

Građane je posebno zainteresirala izložena krivotvorena motorna pila.

Službenici Carinske uprave i MUP-a RH provjeravali su na zahtjev građana i jesu li neki od proizvoda koje oni nose ili imaju sa sobom (torbe, jakne, sunčane naočale) originalni ili krivotvoreni.

Tijekom ove edukativne akcije isticani su oni proizvodi koji su potencijalno štetni za zdravlje i sigurnost potrošača poput krivotvorenih lijekova, (čiji sastav nikada ne odgovara originalu lijeka), mobilnih telefona (čija je količina zračenja iznad dopuštenih granica) i baterija za mobilne telefone (koje prijete eksplozijom čak i u originalnom mobilnom telefonu), parfema i kozmetike (čiji sastav nije dermatološki ispitan), sunčanih naočala (bez zaštitnih filtera od UV zračenja), grafitnih olovaka (čija obojena ovojnica sadrži olovo) i motornih pila (čija je loša kvaliteta izrade može dovesti do ozbiljnih ozljeda i stradavanja prilikom rukovanja).

Edukativne i promotivne materijale za ovu akciju osigurali su Državni zavod za intelektualno vlasništvo, HDS ZAMP i Carinska uprava, a putem izloženih plakata građani su se upoznali sa štetnim učincima i opasnostima koje proizlaze iz, primjerice, korištenja krivotvorenih disk-pločica za automobilske kočnice, uporabe baterija za mobilne telefone ili uporabe kozmetičkih proizvoda, kao i s fotografijama ‘pogona’ u kojima se proizvode krivotvoreni lijekovi i pasta za zube. (Tportal)

Prethodni članakBlagdanska sniženja u Kozmu
Sljedeći članakCedevita čajevi u 12 okusa