Udruga gradova traži hitne izmjene Zakona o trgovini

Jedinice lokalne samouprave bi radno vrijeme trgovina na svom području uređivale općim aktom nadležnog tijela općine, grada i Grada Zagreba, navodi se u priopćenju Udruge u čijem su članstvu 93 od 127 gradova u Hrvatskoj

udruga-gradovaUdruga gradova u Republici Hrvatskoj započela je s prikupljanjem pisama potpore gradonačelnika inicijativi za hitnim izmjenama Zakona o trgovini, kojima bi se ovlast za uređivanje radnog vremena trgovina na malo u sve dane, uključujući i rad nedjeljom, u cijelosti prepustila jedinicama lokalne samouprave, izvijestili su u ponedjeljak iz te udruge.

Jedinice lokalne samouprave bi radno vrijeme trgovina na svom području uređivale općim aktom nadležnog tijela općine, grada i Grada Zagreba, navodi se u priopćenju Udruge u čijem su članstvu 93 od 127 gradova u Hrvatskoj.

Iz Udruge ističu da takvo rješenje smatraju najprihvatljivijim za Hrvatsku kao turističku zemlju te da će svaka jedinica lokalne samouprave znati najbolje odrediti radno vrijeme trgovina na svom području, obzirom na potrebe, običaje i zahtjeve stanovništva, poduzetnika i posjetitelja.

Podsjećaju da su svoj zahtjev za izmjenama spornog zakona Vladi podnijeli još 6. travnja, “kada je postalo jasno da turistička sezona počinje znatno ranije od 1. lipnja, kako je to odredio Zakon o trgovini”.

“Budući da do danas Vlada nije pokrenula postupak izmjene Zakona, Udruga će matičnom saborskom Odboru za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu predati prikupljene potpise gradonačelnika uz prijedlog izmjena Zakona o trgovini po žurnom postupku. Također, Udruga će svoj prijedlog izmjena Zakona s pismima potpore uputiti i svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru tražeći da ga i oni upute u saborsku proceduru”, najavljuje se u priopćenju.

Iz Udruge gradova pritom izražavaju nadu da će Vlada dati pozitivno mišljenje na inicijativu “jer je sramotno da se nastali problemi rješavaju proglašenjem sajamskih dana u nastojanju da se građanima i turistima pruži normalna usluga, a trgovcima omogući normalno poslovanje”.

Također upozoravaju da bi se “u punoj sezoni mogle ponoviti slične slike kao i prošloga ljeta, kada su turisti usred sezone naišli na zatvorene trgovine nakon 21 sat, nakon čega je Vlada bila prisiljena na hitno donošenje Uredbe kojom je trgovinama omogućeno produljenje rada nakon 21 sat”.

Smatraju i da su izmjene Zakona nužne kako bi se i na taj način pokušao zaustaviti negativan trend prometa u trgovini na malo, koji je prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prva četiri mjeseca ove godine realno pao za 16,3 posto, a procjenjuje se da će se taj recesijski trend nastaviti tijekom godine. (H)

Prethodni članakMercator: Sljedeći je cilj Bugarska
Sljedeći članakLanjska dobit Dukata od 142,4 mil. , Peslier novi član Nadzornog odbora