Ukrajina izvezla 820.000 tona žitarica putem Dunava u prvoj polovini kolovoza

Ukrajina tradicionalno većinu svoga žita izvozi preko crnomorskih luka Odese i Mikolajiva, ali je sada te terete prisiljena prebaciti na Dunav nakon što se Rusija sredinom srpnja povukla iz sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka kojem je posredovao UN

Ukrajina je u prvoj polovini kolovoza izvezla 820.000 metričkih tona žitarica preko svojih luka na rijeci Dunav, trenutno njezinoj glavnoj izvoznoj ruti, objavila je konzultantska kuća APK-Inform. APK-Inform nije pritom dao usporedne brojke.

Ukrajina tradicionalno većinu svoga žita izvozi preko crnomorskih luka Odese i Mikolajiva, ali je sada te terete prisiljena prebaciti na Dunav nakon što se Rusija sredinom srpnja povukla iz sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka kojem je posredovao UN.

No, nedavni ruski napad i na lučku infrastrukturu mogli bi utjecati na izvoz Dunavom. Kijev je u srijedu priopćio da su ruske bespilotne letjelice oštetile silose i skladišta žitarica u riječnoj luci Reni na Dunavu. Prvi zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Vysotskiy rekao je za nacionalnu televizijsku postaju da je u napadu na Reni uništeno do 5.000 tona žitarica.

Rusija je jučer dronovima napala i dunavsku luku Izmail. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakBaš Naš Tasty Affair festival za kraj ljeta
Sljedeći članakPo Tiskov asortiman za školu klikom na Abrakadabru