Ukrajinski izvoz žitarica gotovo prepolovljen u lipnju

Prije početka ruske invazije 24. veljače Ukrajina je izvozila šest milijuna tona žitarica mjesečno, uglavnom preko luka na Crnom moru. U lipnju je izvezeno 1,11 milijuna tona žitarica

Ukrajina je u prva 22 dana lipnja izvezla 1,11 milijuna tona žitarica, za 44 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su u ponedjeljak podaci tamošnjeg ministarstva poljoprivrede. Izvezeno je 978.000 tona kukuruza, 104.000 tona pšenice i 24.000 tona ječma, pokazali su podaci.

Prije početka ruske invazije 24. veljače Ukrajina je izvozila šest milijuna tona žitarica mjesečno, uglavnom preko luka na Crnom moru.

Sada su ih prisiljeni izvoziti vlakom preko zapadne granice ili preko malih riječnih luka na Dunavu. U takvim uvjetima izvoz je u svibnju pao na oko 1,7 milijuna tona, navodi Reuters.

Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij izjavio je prošlog tjedna da bi izvoz u lipnju mogao porasti na dva milijuna tona, maksimum moguć u transportu kopnom.

“Dinamika je pozitivna, ali dva milijuna tona maksimum je koji postojeća infrastruktura kopnenih ruta dopušta”, izjavio je Visockij za državnu televiziju.

Preko luka na Crnom moru može se izvoziti pet milijuna tona, napomenuo je ukrajinski dužnosnik.

Zapadni dužnosnici optužuju Rusiju da blokira ukrajinski izvoz i koristi hranu kao oružje. Moskva otklanja odgovornost i tvrdi da Ukrajina ne može izvoziti hranu preko Crnog mora budući da je postavila mine. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakU Sjevernoj Makedoniji ublažili Zakon o trgovini
Sljedeći članakPlodine predstavljaju novu komunikacijsku platformu Uvijek od akcije