Ukrajinski poljoprivrednici u gubicima zbog jeftinog kukuruza

Najveća ukrajinska poljoprivredna poslovna grupa Agrarno vijeće objavila je krajem prošle godine da poljoprivrednici na uzgoj metričke tone kukuruza potroše 149 dolara, a prodaju je za 94 dolara

Ukrajinski poljoprivrednici preispituju planove za ovogodišnju sjetvu nakon velikih gubitaka na kukuruzu u 2023. godini zbog niskih cijena, ističu stručnjaci i udruge.

Poljoprivrednici na jugu Ukrajine započeli su proljetnu sjetvu ječma i još imaju vremena za odluku o sjetvi kukuruza, nakon što im je u prošloj godini donio gubitke veće od 50 dolara po toni.

Analitičari i dužnosnici smatraju da poljoprivrednici često ne mogu u kratkom roku zamijeniti kukuruz drugom kulturom zbog manjka novca za kupnju kvalitetnog sjemena i potrebne tehnologije.

“Bude li površina pod kukuruzom uopće smanjena, smanjit će se oko dva do tri posto, jedva nešto više. Soje će sigurno biti zasijano više nego lani jer je to jedina kultura koja se prošle godine pokazala profitabilnom”, rekao je direktor poljoprivredne udruge UCAB Oleh Khomenko.

Najveća ukrajinska poljoprivredna poslovna grupa Agrarno vijeće objavila je krajem prošle godine da poljoprivrednici na uzgoj metričke tone kukuruza potroše 149 dolara, a prodaju je za 94 dolara.

Kukuruzom su lani zasijana oko četiri milijuna hektara, ali je do 8. veljače nepožnjeveno ostalo skoro 320.000 hektara.

Ukrajina još može izvesti oko 17 milijuna tona kukuruza, ali poljoprivrednici odgađaju prodaju zbog vrlo niske cijene, objašnjavaju u Agrarnom vijeću.

Vlada i analitičari procjenjuju da bi višak za izvoz u sezoni 2023/2024. mogao iznositi 22 milijuna tona, upozoravajući da su zbog teškoća s izvozom u uvjetima blokiranih luka i zapadne kopnene granice cijene na domaćem tržištu naglo pale pa poljoprivrednici ne uspijevaju pokriti troškove.

Cijene kukuruza na svjetskim tržištima pale su pak u veljači na najnižu razinu u više od tri godine zbog rekordnog uroda u SAD-u u 2023.

“Budući da su cijene s klauzulom o CPT-u (plaćenom prijevozu – op. ur.) toliko niske da se prodaja kukuruza za prosječnog poljoprivrednika čini neisplativom, mnogi se spremaju odgoditi prodaju do ljeta ili čak do iduće sezone”, stoji u izvješću Vijeća.

“Preispitujemo strukturu (sijanja usjeva). Kukuruz je jako neprofitabilan pa u 2024. ulazimo bez njega”, rekla je voditeljica poljoprivrednog odjela holdinga Epicentr-Agro Svitlana Nikitiuk.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede procijenilo je u veljači da bi se površina zasijana kukuruzom mogla u ovoj godini smanjiti za devet posto. Međunarodno vijeće za žitarice prognoziralo je pak prošli tjedan da bi se trebala smanjiti za samo 1,4 posto.

Od početka stoljeća ukrajinska proizvodnja kukuruza porasla je sa samo 3,8 milijuna tona u 2000. na rekordna oko 42 milijuna tona u 2021. U 2022. ograničila ju je ruska invazija, iako je kukuruz i u 2023. bio najzastupljenija kultura, s proizvedenih s 30 milijuna tona. Slijedi pšenica s 22 milijuna tona. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakOvi stručnjaci odlučivat će o najboljim idejama natjecanja kreativnosti IdejaX
Sljedeći članakRaspoloženje europskih potrošača blago poboljšano u veljači