Ulagači u 3 trgovačka centra investiraju 195 milijuna eura

avenue-mall-osijek-ftd1Novac ulažu osječki Amplitudo, poljski GTC i austrijski BOP

Do kraja 2010. godine na području Osijeka niknut će tri trgovačka centra koji najavljuju dolazak prestižnih inozemnih modnih brendova. Najavljena su četiri, ali austrijski investitor Eye Mexx odustao je od investicije vrijedne 70 milijuna eura do daljnjega.

Slaba kupovna moć

Osječki Amplitudo, poljski Global Trade Center (GTC) i austrijski BOP Immodevelopment u 186.000 četvornih metara trgovačkog prostora uložit će 195 milijuna eura. Ti investitori nisu odustali od gradnje iako se, primjerice, gradnja 85.000 četvornih metara poslovno-trgovačkog centra Eurodom, u koji koncern Agram ulaže 89 milijuna eura, privodi kraju, a rezervirano je manje od jedne trećine prostora, i to prije recesije. “GTC je iznimno pažljivo analizirao potrošnju te veličinu tržišta Osijeka prije ulaska u investiciju. Vjerujem da će tek manji dio najavljenih kvadrata trgovačkog centara u Osijeku biti doista realiziran zbog vrlo skupog i teško dostupnog financiranja projekata. GTC je iznimno financijski stabilan, s iskustvom, velikim rezervama gotovine i pratnjom banaka. Naši zakupci to prepoznaju. Uvjereni smo da će Avenue Mall Osijek biti uspješan barem koliko i zagrebački”, kaže Siniša Slijepčević, direktor GTC-a Hrvatska. Sadašnji i budući vlasnici bore se za isti tržišni kolač: bazu od 100.000 stanovnika Osijeka, odnosno 500.000 stanovnika šireg okruženja. Prosjek nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj i četiri susjedne županije iznosi više od 26 posto, plaće su ispod državnog prosjeka, a stanovništvo je sve starije. Gospodarstvo uništeno ratom danas se iznimno sporo oporavlja. No Željko Turkalj, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, kaže da u zapadnoj Europi na 20.000 stanovnika ide jedan trgovački centar. “Broj kvadrata po stanovniku je važan, no važniji pokazatelj isplativosti je prodaja po četvornome metru i raspoloživi dohodak po stanovniku”, kaže Timothy Baye, profesor na području razvoja poslovanja sa Sveučilišta Wisconsin-Extension.

Pogrešna politika
Joseph LaPalombara, emeritus na Sveučilištu Yale, upozorava da je ozbiljna pogreška ako država, na bilo kojoj razini, troši kapital da bi pomogla razvoj trgovačkih centara.LaPolombara kaže da, kakvu god država od toga imala korist, sigurno je bolja investicija u promociju malih poduzeća koja su, za razliku od trgovačkih centara, sposobna kreirati dodanu vrijednost. (Poslovni.hr)

U gradnji – novi trgovački centri
U Osijeku će se do kraja 2010. godine izgraditi tri nova trgovačka centra. Investitor Amplitudo u centar Portanova od 79.000 četvornih metara ulaže 80 milijuna eura. Global trade Centar (GTC) u Avenue Mall od 64.000 četvornih metara ulaže 55 milijuna eura, a BOP Immodevelopment u Oasis od 43.000 četvornih metara investira 60 milijuna eura.
Prethodni članakZdravko Pevec: ‘Razdire nas unutarnji neprijatelj’
Sljedeći članakKeruma sin odgovorio od prodaje trgovina