Higijenski ulošci i tamponi – Leaflet report: Lideri napreduju

ULOSCI I TAMPONI FTD777Dva vodeća proizvođača u ovoj kategoriji u 2014. godini su povećali svoju oglasnu vrijednost u lecima. Procter & Gamble tako je godinu zaključio s 35,2 posto, a SCA s 28,5 posto udjela

Tvrtka Focus svake godine provodi LeReS istraživanje o upotrebi i primjeni letaka kod krajnjega kupca koje otkriva kvantitativnu i kvalitativnu razinu promidžbe. Ovo istraživanje potvrdilo je letak kao medij koji tvrtke sve učestalije koriste za potrebe informiranja, educiranja i pozivanja na kupnju.

U kategoriji higijenskih uložaka i tampona proveden je monitoring promocija u lecima u 2014. godini te je napravljena usporedba s pokazateljima koje je kategorija ostvarila u godini ranije.

Pritom se kvantiteta iskazuje kroz broj promocija u vremenskom periodu, dok se kvaliteta oglašavanja očituje kroz bruto oglasnu vrijednost (GAV – Gross Advertising Value) koju čine osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format letka i njegov bruto domet.

Na temelju toga radi se tržišna procjena povrata uloženih sredstava u oglašavanje kroz letke. GAV parametar je od iznimne važnosti za oglašivače jer se na temelju dobivenih podataka rade kontrole, analize i planiranja.

P&G I SCA DALEKO NAPRIJED
Promatrajući bruto oglasnu vrijednost (GAV) u kategoriji higijenskih uložaka i tampona ne uočavamo neke velike promjene u dvjema promatranim godinama.

ulosci i tamponi leaflet graf 1Ipak, primjetan je lagani rast dnevnih higijenskih uložaka sa 17 posto u 2013. na 20 posto u prošloj godini.

Taj se rast dogodio nauštrb kategorije higijenskih uložaka koji su pali na 70% udjela u GAV-u sa 74 posto koliko su imali u godini ranije, no to nije u velikoj mjeri poremetilo dominaciju koju i dalje drže. Tamponi su lani zadržali svoj udio na 9 posto.

Pogledamo li vodeće proizvođače u ovoj kategoriji vidimo da su dva igrača daleko naprijed. Procter & Gamble je lani blago povećao svoj udio u bruto oglasnoj vrijednosti kategorije na 35,2 posto s 34,8 posto koliko je imao u 2013. godini.

Glavni takmac, tvrtka SCA, ostvarila je zamjetan napredak s obzirom na to da je s 28,5 posto udjela u 2014. godini svoju poziciju poboljšala za gotovo 5 postotnih bodova.

Svi preostali predstavnici u ovoj kategoriji pojedinačno su ostali na ispod 10 posto udjela u oglasnoj vrijednosti.

ulosci i tamponi leaflet leadTako je Violeta s 8,7 posto u 2013. pala na 7 posto udjela u prošloj godini, dok je Johnson & Johnson gotovo udvostručio svoj udjel iz 2013. (4,7%) poskočivši na 8 posto lani.

Po oglasnoj vrijednosti u 2014. potom dolazi Kaufland sa svojom trgovačkom markom i udjelom od 3,5 posto te laganim padom u odnosu na godinu prije kada je imao udio od 3,9 posto, te Lola Ribar koji sudjeluje s 2,9 posto i bilježi pad s 4,1 posto udjela koliko je držao u 2013. godini.

Listu zaključuje Konzumova trgovačka marka s malim udjelom i značajnim padom s 3,6 posto u 2013. na tek 1,3 posto udjela u prošloj godini.

Svi ostali predstavnici kategorije higijenskih uložaka i tampona drže 13,7 posto bruto oglasne vrijednosti u 2014. godini te je njihov udio manji u usporedbi s godinom ranije kada su imali 16,3 posto udjela.

Melani Cipot, m.cipot@focusmr.com
Marko Havaši, mhavasi@hr.focusmr.com
Focus logo potpis wide

Prethodni članakHigijenski ulošci i tamponi: Drogerije na prvom mjestu
Sljedeći članakUčvrstite kožu u pokretu s Nivea Q10 hlačicama