Uputa za certifikaciju ekološke proizvodnje – traže se podaci o količini proizvoda

Ekološka proizvodnja je poljoprivredna praksa čiji je cilj održiva proizvodnja kvalitetne hrane uz što manji utjecaj na okoliš, a osnovna načela ekološke poljoprivrede su uvažavanju prirodnih sustava i ciklusa, održavanje i poboljšavanje stanja tla, vode i zraka, zdravlja bilja i životinja

Novom uputom o certifikaciji ekološke proizvodnje od početka ove godine je uvedena i obveza da se na certifikatu poljoprivrednog proizvođača navode i količine proizvoda, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

“U cilju unaprjeđenja sustava potpora, kvalitetnog informiranja potrošača i praćenja kretanja površina u ekološkoj proizvodnji i proizvodnje ekoloških proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede je od 1. siječnja 2022. godine uvelo obvezu za kontrolna tijela da na certifikatu proizvođača navode proizvodne površine i količine proizvoda obuhvaćene certifikatom. Na ovaj način osiguravamo transparentnost sustava te informiranje potrošača kako bi učvrstili njihovo povjerenje u domaći ekološki proizvod”, navodi se u priopćenju.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj je pod ekološkom proizvodnjom 2013. godine bilo više od 40 tisuća hektara, a 2020. godine više od 108 tisuća hektara.

U Hrvatskoj je 6.372 proizvođača ekoloških proizvoda, od kojih se njih 5.081 bavi biljnom proizvodnjom, 182 stočarskom proizvodnjom, 1.070 proizvođača mješovitom proizvodnjom, dok se 25 proizvođača bavi sakupljanjem samoniklog bilja, 24 pčelarstvom te 12 akvakulturom.

Registrirana su 202 subjekta koji se bave i preradom ekoloških proizvoda.

Ekološka proizvodnja je poljoprivredna praksa čiji je cilj održiva proizvodnja kvalitetne hrane uz što manji utjecaj na okoliš, a osnovna načela ekološke poljoprivrede su uvažavanju prirodnih sustava i ciklusa, održavanje i poboljšavanje stanja tla, vode i zraka, zdravlja bilja i životinja, očuvanje elemenata prirodnog krajolika, održavanje bioraznolikosti, očuvanje ekosustava, odgovornu uporabu energije i prirodnih resursa itd., podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

U zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU-a za razdoblje 2023.-2027. ekološka poljoprivreda ima važno mjesto, a europski zeleni plan pruža smjernice koje će poboljšati dobrobit i zdravlje građana te budućih generacija.

Postavljeni su ciljevi na razini EU, a svaka država članica priprema svoj plan provedbe, jer stanje u svim državama članicama nije isto pa ni planovi ne mogu i ne trebaju biti isti, napominju iz Ministarstva.

Podsjećaju i kako se u okviru zajedničke poljoprivredne politike daju posebne potpore za ekološke proizvođače, a Hrvatska priprema i svoj nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023.-2030. godine.

Tim planom će biti predviđene i dodatne mjere i potpore iz nacionalnog proračuna kao podrška sadašnjim i budućim ekološkim proizvođačima, kroz različite aktivnosti pružit će se potrošačima informacije o tome što su ekološki proizvodi, kao i da se pravila o ekološkoj proizvodnji poštuju, najavljuju iz Ministarstva.

Napominju također kako se potpore iz europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj dodjeljuju na temelju izračuna koji uzima u obzir povećane troškove u ekološkoj proizvodnji, niže prinose i cijene ekoloških proizvoda u odnosu na konvencionalne proizvode.

“Za daljnji razvoj ekološke poljoprivrede, osim poticanja proizvođača, važno je i informiranje potrošača o pozitivnim aspektima ekološke proizvodnje”, zaključuje se u priopćenju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakBAT proglašen najboljim globalnim poslodavcem petu godinu zaredom
Sljedeći članakUnilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama