Uskrsna košarica: Hrvati će imati bogatu uskrsnu trpezu

Prema provedenom anketnom istraživanju, nešto manje od polovine građana planira štedjeti pri kupovini namirnica za ovogodišnji Uskrs (48,1%), što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je štednju planiralo njih 62,3%

Dugački redovi ispred dućana koje vidimo u ovom Velikom tjednu najbolje prikazuju stanje duha domaćih potrošača koji ne žele dopustiti da im pandemija koronavirusa naruši proslavu blagdana Uskrsa u krugu njihovih obitelji. Misnih slavlja i drugih masovnih obilježavanja ovog velikog blagdana neće biti pa ćemo se svi u još većoj mjeri okrenuti svojim obiteljima i proslaviti Uskrs uz tradicionalne domaće specijalitete.

Istraživanje koje smo s agencijom Hendal proveli tijekom veljače (znači prije početka svih mjera koje su snažno utjecale na naš svakodnevni život pa time i na potrošačko ponašanje), prikazuje stavove i planiranu potrošnju hrvatskih građana za ovogodišnji blagdan Uskrsa.

S obzirom na to da smo svi u izolaciji lako je moguće da će se i oni koji to nisu planirali ipak odlučiti na pripremanje uskrsnih delicija u vlastitoj kuhinji pa bi brojke koje slijede mogle biti i nešto veće da se istraživanje provodi u trenutnim uvjetima.

U veljači je pak više od tri četvrtine hrvatskih građana izjavilo da planira napraviti tradicionalni uskrsni doručak ili ručak (76,3%).

Pritom namirnice za Uskrsne blagdane građani u najvećem broju namjeravaju kupiti u hipermarketima i velikim trgovačkim centrima (66,4%).

Slijede građani koji neće kupovati, nego imaju domaće namirnice, iz vlastite proizvodnje (14,9%), dok će ostatak građana namirnice kupiti na tržnici (9,4%) ili u malim prodavaonicama i supermarketima (8,9%).

Proizvodi koji će se najčešće naći na uskrsnom stolu su kuhana jaja (97,1%), mladi luk (90,9%), kuhana šunka (87,9%) te hren (65,7%). Polovica građana na svom će uskrsnom stolu imati rotkvice (52,4%), a oko trećine njih poslužit će pincu ili sirnicu (33,3%) i orehnjaču (30,9%).

Približno podjednak broj građana na trpezi će servirati puricu s mlincima (25%), pečenu svinjetinu (23,9%) te pečenu janjetinu (23,4%), dok će nešto manji broj njih pripremiti šunku u kruhu (20,9%), pogaču (18,7%) i sarmu (15,5%).

Nešto manje od polovine građana planira štedjeti pri kupovini namirnica za ovogodišnji Uskrs (48,1%), što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je štednju planiralo njih 62,3%.

Planirana potrošnja je također nešto viša od prošlogodišnje – najviše građana na uskrsne namirnice planira potrošiti između 300 i 400 kn (22%) i između 400 i 500 kn (17,6%). Slijede oni koji će potrošiti između 200 i 300 kn (15,7%) i između 500 i 600 kn (15,2%).

Manje je onih koji će na kupovinu za Uskrs potrošiti između 100 i 200 kn (9,7%) te između 600 i 1.000 kn (7,1%). Najmanje građana za Uskrs će potrošiti iznad 1.000 kn (2,6%), dok 9,6% njih još uvijek ne zna koliko će točno potrošiti.

Istraživanje su tijekom veljače 2020. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakOrnel Luxury collection
Sljedeći članakProljetno čišćenje: Korisnici koji znaju što hoće