Uskršnja košarica: Domaće i tradicionalno u prvom planu

uskrsnja-kosarica-ftd 777Unatoč brojnim uvoznim proizvodima čija je cijena u nekim primjerima znatno niža, očekuje se kako će i ovoga Uskrsa domaći potrošači ostati vjerni tradicionalnim hrvatskim proizvodima

Većina će Hrvata i ove godine najveći kršćanski blagdan proslaviti u krugu svojih najbližih, uživajući u pomno odabranim i pripremljenim tradicionalnim delicijama. Blagdanski će stol, među ostalim proizvodima, tako krasiti jaja, šunka, mladi luk i hren, a za uskršnji ručak brojne će obitelji blagovati janjetinu ili nešto povoljniji odojak ili pak puricu.

O željama za što obilatijom i raznolikijom uskršnjom košaricom promišljat će se u okvirima realnih mogućnosti kućanstava pa se stoga u medijskom diskursu u predblagdansko vrijeme svake godine iznova donose analize i pojašnjenja potrošačkih košarica.

Prema istraživanju Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), u 2015. godini za skromnu je uskršnju košaricu, koja obuhvaća tek osnovne namirnice te jeftiniju ribu i meso poput srdela i svinjske lopatice, prosječna četveročlana obitelj trebala izdvojiti oko 650 kuna.

uskrsnja-kosarica-lead01Gotovo dvostruko više građane je stajala tzv. srednja košarica kako bi se počastili oslićem, rolanom šunkom i odojkom, dok je mnogima nedostižna, bogata košarica, u koju se ubrajaju bakalar, janjetina i luksuzni proizvodi poput slatkiša i alkoholnih pića, bila “teška” 1580 kuna.

Ovogodišnje procjene NHS-a nisu bile dostupne do zaključenja ovoga teksta te ih možemo očekivati netom pred Uskrs. Koliki će biti stvarni iznosi pojedinih kategorija košarica ostaje da se vidi, no sa sigurnošću možemo ustvrditi kako će se većina građana osloniti na razne akcije koje pripremaju proizvođači i trgovci kako bi omiljene proizvode na uskršnju trpezu stavili po što povoljnijoj cijeni.

DOMAĆE JE POPULARNO
Povoljna cijena važnu će ulogu igrati i kod kupnje jaja, neizostavne uskršnje namirnice. Unatoč nepreglednim mogućnostima korištenja jaja u svakodnevnoj prehrani i njihovoj prehrambenoj vrijednosti, prosječna mjesečna potrošnja u Hrvatskoj kreće se između 50 i 55 milijuna komada, što je nešto ispod europskog prosjeka.

Duboko utkano u kršćansku tradiciju kao simbol plodnosti i novog života, jaje na važnosti dobiva upravo u predblagdansko vrijeme kada potražnja za ovim proizvodom raste i do 25%. U tom kontekstu zanimljivo je osvrnuti se na podatke gospodarskog udruženja Croatiastočar koji ukazuju na galopirajući trend uvoza konzumnih jaja i to mahom iz članica EU koje imaju veliku proizvodnju i najkonkurentniju cijenu.

“Uvoz jaja u prvih devet mjeseci 2015. godine povećan je za 113% u odnosu na isto razdoblje godine ranije pa će značajan dio hrvatskih građana ovog Uskrsa pisanice raditi od europskih tržišnih viškova”, upozorava Branko Bobetić, direktor Croatiastočara. Trendu smanjenja domaće proizvodnje i rasta uvoza uspješno se odupire osječka tvrtka Žito d.o.o. koja je kao jedan od najvećih hrvatskih proizvođača jaja za uskršnji period pripremila brojne tržišne promocije.

U ovoj tvrtki smatraju kako je prednost domaće proizvodnje jaja u njihovoj brzoj distribuciji od farme do polica trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Osim dobro organizirane distribucije, u Žitu navode kako je njihova konkurentska prednost u tome što kontroliraju cjelokupan proizvodni ciklus, od proizvodnje žitarica koje se koriste kao hrana za nesilice, mješaonice hrane, uzgoja pilenki pa sve do kontrolirane proizvodnje jaja.

uskrsno-pileTakvim pristupom Žito svježa jaja zaradila su i znak “Jaja hrvatskih farmi”, jamčeći svakom potrošaču svježinu, kvalitetu i zdravstvenu ispravnost proizvoda. Pored rasta na domaćem tržištu, u ovoj osječkoj tvrtki se nadaju kako će u narednim periodima kvalitetu njihovih proizvoda prepoznati i potrošači na inozemnim tržištima.

Prepoznatljive proizvode, bez kojih je nezamisliv blagdanski stol za generacije vjernih potrošača, ovog Uskrsa tradicionalno priprema i Podravka. Posebne ponude pripremljene su za one kategorije proizvoda koje u predblagdansko vrijeme bilježe pojačanu potrošnju. Sve sladokusce i ljubitelje slastica koji u pripremi svakodnevnih ali i tradicionalnih uskršnjih slastica koriste proizvode iz asortimana Dolcela, očekuju posebna promo/gratis pakiranja popularnih proizvoda poput pudinga vanilija i čokolada, vanilin šećera, praška za pecivo, Gussnela te kvasca.

Za period posta i preduskršnjeg razdoblja Podravka je pripremila posebnu ediciju tuna posne paštete iz asortimana Eva, proizvedenoj od kvalitetnih fileta tune s pažljivo odabranim začinima za potrošače koji preferiraju blagi okus. Glavna je karakteristika ovog proizvoda, kažu nam u koprivničkoj kompaniji, da osim ribe ne sadrži ostale sastojke životinjskog porijekla pa je proizvod pogodan za konzumaciju u vrijeme posta na dan Velikog petka.

Osim uobičajene konzumacije s kruhom, ova se pašteta može koristiti i za pripremanje maštovitih posnih delicija. Osim ovog limitiranog proizvoda, na policama će se naći i promo pakiranja iz istog asortimana koja su zbog povećane potrošnje vrlo atraktivna potrošačima, a riječ je o Eva i Mirela sardinama u biljnom ulju koje će potrošači moći kupiti u pakiranjima 3×100 grama.

uskrsnja-kosarica-bulletBogata ponuda Podravkinih proizvoda podrazumijeva i mesni asortiman, ponajprije šunke i lopatice, koje se odlično nadopunjuju s ostalim Podravkinim proizvodima poput hrena, krastavaca i zamrznutog povrća za francusku salatu. Kao i prethodnih, tako i ove godine u kompaniji očekuju povećanje prodaje za nadolazeće blagdane ističući pritom da su Podravkini proizvodi u vrijeme Uskrsa sastavni dio gotovo svakog uskršnjeg stola. “Snaga i kvaliteta brendova Dolcela, Vegeta, Eva i Podravka daju određenu sigurnost da će upravo ti proizvodi biti prvi izbor potrošača”, poručuju iz Podravke.

Od prigodnih proizvoda za Uskrs, u asortimanu tvrtke Belje, posebno se ističe ABC svježi krem sir s hrenom i komadićima svježeg ribanog hrena koji punoćom okusa dopunjuje svježi sir i tako se idealno slaže uz uskršnju šunku. Od suhomesnatih proizvoda za uskršnji stol svakako su prigodni i Baranjski kulen te beljska dimljena slanina, suhomesnati proizvodi koji jamče visoku kvalitetu, autentičan okus te tradicionalnu recepturu i proizvodnju.

Za opuštanje u vrijeme blagdana uz kvalitetnu domaću kapljicu, Belje izdvaja graševinu, frankovku i merlot iz svog vinskog asortimana. Prema dosadašnjem iskustvu upravo u vrijeme Uskrsa, objašnjavaju u tvrtki, potrošači traže domaće okuse i tradicionalne proizvode po kojima je Uskrs prepoznatljiv.

Na vlastite komparativne prednosti i vjernost potrošača oslanja se i tvrtka Zvijezda. Od neizostavnih proizvoda koji se već desetljećima nalaze na uskršnjem stolu posebno se izdvajaju Zvijezda hren i hren umak, francuska salata te majoneza, a tu su i maslinovo ulje, krastavci i naravno margarini kao nezamjenjiva karika u lancu uspješno pripremljenih slastica i jela. I ove godine Zvijezda je za svoje potrošače pripremila raznoliku blagdansku ponudu svojih proizvoda i to po, kažu, najpovoljnijim cijenama. Upravo zato, u tvrtki se nadaju da će za ove blagdane zabilježiti porast prodaje jer su Zvijezdini brendovi među najomiljenijim robnim markama hrvatskih potrošača.

RAZNOLIK ASORTIMAN
Za nadolazeće blagdane dobro su se pripremili i trgovci koji potrošače nastoje pridobiti raznim blagdanskim akcijama, popustima i limitiranim edicijama uskršnjih proizvoda. S obzirom da sve veći broj potrošača iz godine u godinu cjelokupnu kupnju namirnica za svoju uskršnju trpezu obavlja upravo u trgovačkim lancima, njihova je ponuda zaista bogata i sveobuhvatna.

Primjerice, Lidlov blagdanski asortiman i ove je godine nadopunjen ekskluzivnom privatnom markom Deluxe koja je u ponudi tijekom božićnih i uskršnjih blagdana. Iz asortimana ove privatne marke potrošači mogu birati između više od 200 različitih proizvoda svih kategorija hrane, od mesnih i ribljih proizvoda, salama, sireva, pašteta, najrazličitijih deserata, do alkoholnih pića, orašastih plodova i maslinovog ulja. Lidl je odnedavno Deluxe liniju nadopunio i jedinstvenim hrvatskim Deluxe proizvodima.

sunka-jajaRiječ je o vrhunskim i probranim proizvodima isključivo domaće proizvodnje koji se ističu ekskluzivnošću i kvalitetom. Osim Deluxe blagdanske linije, Lidlova ponuda u vrijeme uskršnjih blagdana uključuje i Favorina asortiman koji sadrži atraktivne uskršnje slastice, kao što su čokolade, bomboni i praline u obliku prigodnih zečeva, pilića i uskršnjih jaja.

Posebnu ponudu za svoje je potrošače pripremio i Konzum, ponajprije u vidu posebnih edicija slatkiša, a razvijena je i linija blagdanskih proizvoda pod nazivom Special moments koja kupcima nudi luksuzne gurmanske proizvode po povoljnim cijenama. Uskrs je u Konzumu obilježen i prilagođenim asortimanom neprehrane, a u ovom trgovačkom lancu očekuju kako će i svi veliki dobavljači prilagoditi svoj postojeći asortiman blagdanskom duhu.

Uskršnjeg šarenila neće nedostajati ni u trgovinama Metro Cash & Carry koje su ovogodišnji prigodni asortiman naročito obogatile u kategorijama slatkiša i sezonskih proizvoda. Na njihovim će se policama naći slatke pogače (pince), kao i čokolade u formi prepoznatljivih uskršnjih motiva, poput čokoladnih zečeva i jaja, a kupci će za svoj dom moći odabrati brojne uskršnje dekoracije, boje za jaja te tekstil s uskršnjim motivima.

Rast prodaje u vrijeme blagdana očekuju i u Kauflandu. Ovog Uskrsa za kupce su pripremili proizvode premium robne marke Exquisit koja obuhvaća raznolik asortiman s više od 100 proizvoda, od ukusnih predjela, posebnih suhomesnatih i sirnih delicija, do vrhunskih mesnih proizvoda, slasnih deserata, slatkiša i grickalica.

VJERNOST POTROŠAČA
uskrsnja-kosarica-lead02I domaći proizvođači i trgovci ističu kako očekuju da će hrvatski potrošači, unatoč brojnim uvoznim proizvodima čija je cijena u nekim primjerima znatno niža, i ovoga Uskrsa ostati vjerni tradicionalnim hrvatskim proizvodima.

Naslanjajući se na recentna istraživanja, u Konzumu ističu kako je hrvatski potrošač iznimno vjeran domaćim tradicionalnim proizvodima te navode kako bilježe kontinuirani rast potražnje upravo za proizvodima domaćeg porijekla koji potrošačima jamče visoku kvalitetu, sigurnost i izvornost te kao takvi najbolje odgovaraju na želje, potrebe i navike hrvatskih potrošača.

Očekivani rast prodaje, kažu pak u Kauflandu, prvenstveno se temelji na zadovoljstvu kupaca i na izvrsnoj suradnji s domaćim proizvođačima. A na kartu tradicionalnih uskršnjih šunki isključivo hrvatskih proizvođača zaigrat će i Metro. U NTL-u ističu kako su potrošači cjenovno vrlo osjetljivi i traže najpovoljnije proizvode, ali se istovremeno nadaju da će njihovi kupci prepoznati kvalitetan domaći proizvod.

Direktor Croatiastočara, Branko Bobetić, također ističe kako svakog Uskrsa ipak dominiraju domaći proizvodi pa je i njegova procjena kako će i ove godine potrošači biti naklonjeniji domaćim proizvodima, čije su vrijednosti već desetljećima povezane s navikama potrošača.

U svakom slučaju, potrošači će sasvim sigurno pažljivo donositi odluku o kupnji pojedinih uskršnjih proizvoda koji se tradicionalno nalaze na blagdanskom stolu. Izbor je velik, a financijska sredstva prilično ograničena. Unatoč tome, vjerujemo da će svaka obitelj u širokom asortimanu pronaći ponešto za svoje ukućane, kako one najmlađe, tako i one starije. Želimo Vam sretan Uskrs!

Daria Rendulic-potpis

Prethodni članakJa TRGOVAC magazin – ožujak 2016.
Sljedeći članakSve je spremno za uređenje Sobe čuda u Sisku