Uspješan povratak u školske klupe

Potaknuta pandemijom i potresima koji su nas zatekli, BIPA je prepoznala koliko je važna briga o mentalnom zdravlju i u suradnji s udrugom "kako si?" pokrenula kampanju #PrekrasnaIznutra

S prvim danima rujna vraćamo se užurbanom ritmu nakon sezone odmora, a zadnji dani ljeta označavaju početak nove školske godine kako za djecu, tako i za roditelje. Od početka pandemije školska se nastava uvelike promijenila, a prilagodba na nove načine usvajanja znanja uključuje veći broj sati svakodnevnog korištenja digitalnih tehnologija.

Kako se nosimo s izazovima “novog normalnog” osobna je stvar svakog od nas, ali potražiti pomoć ako osjećate potrebu za njom najbolji je način da brinete o sebi.

Potaknuta pandemijom i potresima koji su nas zatekli, BIPA je prepoznala koliko je važna briga o mentalnom zdravlju i u suradnji s udrugom “kako si?” pokrenula kampanju #PrekrasnaIznutra. Suradnja je započeta u ožujku ove godine, a nastavlja se drugom fazom koja počinje s početkom nove školske godine, posvećena temi cyberbullyinga, odnosno nasilja na internetu. Kampanja #PrekrasnaIznutra dio je dugoročne suradnje koja će se nastaviti i u idućoj godini kako bi se destigmatizirala ova važna tema i što većem broju ljudi osigurali alati za suočavanje s problemima.

ŠTO JE CYBERBULLYING?
Djeca i mladi neprekidno koriste online platforme i društvene medije u obrazovne svrhe i svakodnevnu komunikaciju radi mjera socijalnog distanciranja. Njihova društvena interakcija često se sve više odvija u digitalnom svijetu. Baš kao i u analognom, i u digitalnom okruženju postoje fenomeni kao što je vršnjačko nasilje. Cyberbullying ili nasilje na internetu sve je veći problem današnjice čiji su se rizici eksponencijalno povećali od početka pandemije, a može utjecati na psihičko zdravlje djece i mladih. Iako se odvija u digitalnom svijetu, pojam cyberbullying predstavlja bullying odnosno nasilje zato što mladi danas ne odvajaju aktivnosti u stvarnom svijetu i online. Takav oblik vršnjačkog nasilja uključuje ponašanje kod pojedinca ili grupe, a koje je usmjereno ka drugoj osobi, s namjerom da je povrijedi. Takvo ponašanje može uključiti namjerno uznemiravanje, ponižavanje, vrijeđanje, prijetnju i sramoćenje uz pomoć digitalnih medija. Vršnjačko nasilje na internetu ne događa se jednom, već se ponavlja tijekom dužeg razdoblja.

STATISTIKE U PORASTU
Za razliku od analognog oblika vršnjačkog nasilja u školskom dvorištu, preduvjet za nasilje na internetu podrazumijeva korištenje digitalnih tehnologija, poglavito društvenih mreža. Iz tog razloga cyberbullying najviše pogađa mlade od 12 do 15 godina jer su upravo oni skupina koja najviše vremena provodi na internetu. Čak sedam od deset mladih doživjet će nasilje na internetu prije nego navrše 18 godina, a djevojčice su češće žrtve, ali i nasilnici prema zadnjim svjetskim istraživanjima o cyberbullyingu. Posljedice vršnjačkog nasilja na internetu za žrtve su ozbiljne jer podliježu tjeskobi, depresiji, stanjima povezanim sa stresom poput različitih tjelesnih simptoma kao što su bolovi u glavi i trbuhu te smanjena koncentracija. Cyberbullying utječe na samopouzdanje, osjećaj dostojanstva, a posljedice mogu utjecati na poremećaje u prehrani, sklonost suicidu, agresiji i ovisnosti.

EDUKACIJA KAO PREVENCIJA NASILJA
Vršnjačko nasilje na internetu postalo je važna tema u školi i obitelji jer pogađa sve veći broj djece. Prevencija cyberbullyinga i zaštita žrtava moguća je uz edukaciju o štetnosti bilo kakve vrste nasilja svih uključenih, odnosno, djece, roditelja i nastavnika i provođenje programa osmišljenih od strane nadležnih institucija. Važno je shvatiti kako djeca često u tišini proživljavaju nasilje i ne znaju tražiti pomoć pa je potrebno obratiti pažnju na znakove koji upućuju na promjene u ponašanju djece.

Koji su znakovi za uzbunu, što učiniti ako sumnjate na cyberbullying i kome se obratiti za pomoć pronađite u e-knjižici koju su zajedno pripremili BIPA i stručnjaci iz udruge “kako si?”, a dostupna je na bipa.hr/prekrasna-iznutra.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMarić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
Sljedeći članakNovih šest TOMRA sustava u NTL mreži