VALICON Consumer Insight – Potrošači oprezni, ali sve optimističniji

Potrošači u regiji jugoistočne Europe (SEE) i dalje su oprezni, ali sve optimističniji. U sljedećem kvartalu očekuje se nastavak pozitivnih trendova, ali samo ako ne dođe do značajnijih promjena u okruženju.

U svim promatranim zemljama u regiji (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija) potrošači i dalje očekuju pogoršanje svoje osobne financijske situacije, a ne poboljšanje. Za razliku od prethodnog mjerenja, kada je rast optimističnih očekivanja bio prisutan u sve četiri zemlje, ovaj put se stanje u Bosni i Hercegovini blago pogoršalo. Najnegativniju stopu bilježi Srbija, dok je najoptimističniju stopa prisutna u Sloveniji. Najveći porast zabilježen je pak u Hrvatskoj i Srbiji.

RAZINA POTROŠNJE
Isključujući Sloveniju, procjena potrošnje potrošača u ostale tri zemlje je na sličnoj razini. Najpesimističniji pogled na situaciju ovoga je puta nešto veći u Hrvatskoj, dok ga je najmanje u Sloveniji. U Bosni i Hercegovini je procjena potrošačke potrošnje blago smanjena, dok se u ostalim zemljama situacija i dalje popravlja, a najpozitivniji pomak bilježi Srbija.

Trend smanjenja veličine u segmentima “oprezni” (eng. cautious) i “deprivirani” (eng. deprived), koji su pokazatelji negativnih tržišnih uvjeta, nastavlja se u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. U međuvremenu, u Bosni i Hercegovini trend se preokrenuo zbog onih koji očekuju pogoršanje financijskih uvjeta i, posljedično, smanjenje buduće potrošnje. S druge strane, u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj usporen je trend rasta u “opskrbljenom” segmentu (eng. provided) koji je pouzdan pokazatelj rasta tržišta (“opskrbljeni” pojedinci su oni koji ne smanjuju potrošnju i nemaju negativna očekivanja o svojoj financijskoj situaciji), pri čemu samo u Srbiji ovaj segment nastavlja nesmanjenim tempom. Ipak, odnosi između pojedinih segmenata još uvijek su puno bliži situaciji karakterističnoj za recesijsko razdoblje nego za razdoblje gospodarskog rasta, a Srbija je u tome najizrazitiji primjer.

ŠTEDNJA I INFLACIJA
U odnosu na prethodno mjerenje stopa štednje porasla je u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, posebice u Hrvatskoj. U Sloveniji i Srbiji ostaje na sličnoj razini, ali postoji trend koji ukazuje na blagi rast štednje. Stoga i ovaj pokazatelj segmenta potrošača sugerira postupno ublažavanje kritičnih tržišnih uvjeta kao posljedice inflacije.

U slučaju da dobiju veću svotu novca (npr. 100.000 €), ispitanici u anketi u sve četiri zemlje radije bi uložili u nekretnine ili zemljište. Drugi najpopularniji “investicijski” izbor je zadržati cijeli navedeni iznos u eurima.

Na svim tržištima potrošači i dalje primjećuju značajno povećanje cijena proizvoda koje obično kupuju. Ipak, percepcija promjene cijena u posljednjem mjerenju najniža je dosad, osim u Hrvatskoj. Pad percepcije budućeg poskupljenja očekuje se u Sloveniji i Srbiji, gdje im se u ovom mjerenju pridružuje i Bosna i Hercegovina. Izgledi Hrvatske i dalje su nejasni.

U nadolazećim mjesecima potrošače i dalje očekuju daljnja poskupljenja, posebice u kategoriji hrane i osnovnih životnih namirnica. Rast troškova života predstavlja glavnu osobnu zabrinutost potrošača, posebice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, gdje je u odnosu na prethodno mjerenje očekivanje poskupljenja značajno veće u sve četiri kategorije. Ohrabrujući pokazatelj je da su očekivanja dodatnih poskupljenja u svim zemljama još uvijek niža nego ranije pri čemu je situacija najoptimističnija u Sloveniji.

KUPOVNE NAVIKE
Češća kupnja jeftinijih i sniženih proizvoda te kupnja u jeftinijim trgovinama ostaje praksa u sve četiri zemlje. U posljednjem mjerenju u Sloveniji značajno je smanjen udio potrošača koji odgađaju veće kupnje i investicije te se odriču nenužnih dobara i usluga u odnosu na prethodno mjerenje.

U kategorijama dostave hrane i kupnje sportske opreme i dalje se očekuje pad potrošnje potrošača na sva četiri tržišta. Najviše optimizma trenutačno je u Hrvatskoj, jer se u svim ostalim kategorijama očekuje rast obujma potrošnje. U Srbiji se među kategorijama u kojima se očekuje rast nalaze kupnja odjeće i obuće te posjećivanje događanja.

O istraživanju
Valiconovo istraživanje #Novanormalnost daje detaljan mjesečni uvid u reakcije potrošača i promjene ponašanja u aktualnim okolnostima u regiji. Istraživanje je provedeno u okviru online panela ispitanika pod nazivom Jazvem/JaZnam. Rezultati su reprezentativni za online populaciju u dobi od 18 do 75 godina, uzimajući u obzir faktore kao što su spol, dob, obrazovanje i regija.
Prethodni članakPrihod Cromarisa porastao četiri posto
Sljedeći članakZavršena ovogodišnja iba