Važnost nefinancijskog izvještavanja za poslovni razvoj i zajednicu

„HGK je više od deset godina u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj uključena u promociju održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja. Na okruglom stolu sudjeluju i tvrtke koje izvještavanje o odgovornom poslovanju već odavno provode, iako nisu obvezne, jer ocjenjivanje smatraju korisnim i važnim za vlastiti poslovni razvoj i širu zajednicu“, rekla je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac otvarajući okrugli stol DOP kao strateški okvir poslovanja – uspješne priče, koji je održan 20. veljače u HGK u sklopu Europskog tjedna industrije i Dana industrije EU, koji Europska komisija ove godine obilježava 22. i 23. veljače. Kao uvod u okrugli stol predstavljena su i uspješna iskustva u nefinancijskom izvještavanju tvrtki Končar – Institut za elektrotehniku, Podravka, Vetropack straža i Zagrebačkog holdinga.

„U zadnjih su 25 godina u području održivog razvoja pokrenute značajne promjene na svjetskoj razini, od standardizacije, strategija i politika EU do aktivnosti nevladinih sektora. UN je iznio 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, pri čemu su najvažniji ekonomski, okolišni i društveni ciljevi. Hrvatska je na 36. mjestu od ukupno 169. u ostvarivanju tih ciljeva, s ponešto slabijim pozicijama u pitanjima partnerstva za razvoj, rodne ravnopravnosti, infrastrukture, gospodarskog rasta, proizvodnje i potrošnje“, istaknula je Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR).

„Indeks DOP-a, kao partnerski projekt HGK i HR PSOR, je upravo sredstvo koje može omogućiti vrednovanje svega onog što tvrtke rade u području odgovornog poslovanja, a ukazuje i na moguća poboljšanja u tom području,“ rekla je Dijana Varlec iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK.

Direktorica marketinga i korporativnih komunikacija Ericsson Nikole Tesle Snježana Bahtijari u sklopu okrugloga stola istaknula je da je kompanija odgovornost mora uključiti u sve procese i načine razmišljanja. „Svaki subjekt mora razmišljati o svom utjecaju. Najvažniji su razvoj, istraživanje i inovacije te povezivanje znanja i mogućnosti“, rekla je Bahtijari. „Društveno odgovorno poslovanje dodana je vrijednost na financijsko poslovanje tvrtke“, naveo je Nikola Rogoz, direktor tvrtke Inkasator iz Karlovca, a Nikolina Markota Vukić iz Instituta za DOP istaknula je važnost edukacije u tom području. Anita Rogošić iz tvrtke Galeb iz Omiša napomenula je da je ocjenjivanje DOP-a alat mjerenja društvene odgovornosti, ali služi i kao savjetnički alat za popravljanje nedostataka u procesu.

Prethodni članakHrvate na radnom mjestu najviše motivira stabilan posao, visoka plaća, poštovanje od nadređenih i kolega te mogućnost rada bez kontrole nadređenih
Sljedeći članakAgrokor: Ramljak podnio neopozivu ostavku