Večernji list: Zakon trgovcima ne propisuje nikakvo skrivanje cigareta

kiosk-prodaja-ftdIz JTI-ja kažu da će poduzeti sve raspoložive mjere kako bi se u RH osiguralo pravedno natjecanje za sve sudionike na tržištu u skladu sa svim propisima

Nigdje na svijetu, osim u Hrvatskoj, izvršna vlast nije iznad zakona jer kako inače objasniti činjenicu da se izmjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda nigdje ne spominje da ih trgovci moraju skrivati od kupaca, dok inspekcija po naputku Ministarstva zdravstva čini posve suprotno, ogorčeni su trgovci, proizvođači i distributeri cigareta u Hrvatskoj.

Dapače, nakon godinu dana upozoravanja, inspektori će ovih dana krenuti i u rigorozne akcije, koje bi trgovce za izravnu i neizravnu promidžbu ili izlaganje duhana kupcu na prodaju mogle stajati od 30 do 150 tisuća kuna, a odgovorne osobe dodatnih pet do 15 tisuća.

Trgovce sve to tjera u očaj, pogotovo male, koji u krizi svakodnevno gube bitku s akcijama trgovačkih lanaca, kakve si oni ne mogu priuštiti, a sad bi dodatno trebali ulagati i u preuređivanje dućana radi skrivanja duhana.

U Cehu trgovaca HOK-a samo su u dva dana skupili više od 1000 potpisa peticije protiv zabrane koja, tvrde, nema osnove u zakonu, a i proizvođači duhana slažu se s njima i tvrde kako slobodna interpretacija Ministarstva zdravstva samo otvara dalju pravnu nesigurnost stranih kompanija u Hrvatskoj.

“Već se 10 godina baš ništa ne mijenja kad je riječ o tome, što sigurno ne pridonosi privlačenju stranih investicija”, tvrdi Tomislav Fučkar, regionalni menadžer British American Tobaccoa (BAT) za hrvatsko tržište, objašnjavajući kako i Zakon o obveznim odnosima izlaganje robe tretira kao ponudu, a ne promidžbu.

“Izlaganje duhanskih proizvoda na prodajnim mjestima, prema spomenutom zakonu, ne smatra se oglašavanjem niti izravnom, odnosno neizravnom promidžbom duhanskih proizvoda. Apeliramo stoga na Ministarstvo zdravstva da ne poseže za usvajanjem neosnovane interpretacije koja nema uporišta u zakonu”, kazala je Darija Dretar, glasnogovornica Japan Tobacco Internationala (JTI) u RH.

Tvrdi da zakon zabranjuje samo promidžbu i oglašavanje duhanskih proizvoda svjetlećim reklamama, pliticama, lecima… Izlaganjem proizvoda, pa i cigareta, potrošačima se, tvrdi, omogućuje da budu upoznati s cjelokupnom ponudom na tržištu, dok njihova zabrana izlaganja ograničava poduzetničke i tržišne slobode te jednak pravni položaj na tržištu koji svim poduzetnicima jamči Ustav RH.

Neizlaganje proizvoda protivno je i vrijedećim propisima koji reguliraju trgovinu i zaštitu potrošača te iz JTI-ja kažu da će poduzeti sve raspoložive mjere kako bi se osiguralo pravedno natjecanje za sve sudionike na tržištu u skladu sa svim primjenjivim propisima RH, s kojima su, tvrde, potpuno uskladili svoje poslovanje.

Iz resornog ministarstva Večernji list niti u srijedu nije dobio odgovor.

Philip Morris poziva na transparentnost zakona u RH
Odredbe Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, niti eksplicitno niti implicitno ne nameću zabranu izlaganja duhanskih proizvoda u trgovinama niti nameću obvezu trgovcima da duhanske proizvode moraju držati zaklonjene od pogleda potrošača.

Kao što je ukazao HOK, trgovci su zabrinuti zbog postupaka koji nisu u skladu sa zakonom. Mi pozivamo Vladu i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi da uvaže zahtjeve trgovaca i njihovu zabrinutost zbog nedovoljne transparentnosti.

Bilo bi važno uključiti ih kao relevantne stranke i kod kreiranja propisa, te pri tom povesti računa o troškovima koji za njih mogu nastati zbog preuređivanje trgovina kako bi se zadovoljila ova sporna mjera. Treba uzeti u obzir i rizik od potencijalnog rasta nedozvoljene trgovine – kažu u Philip Morrisu Hrvatska.

Hrvati su manjim dijelom na crno, a više u pograničnom prometu, lani uvezli cigareta za milijardu kuna.

“Što će tek biti kad visokotarifna roba završi u mraku ispod pulta, gdje nitko ne može vidjeti nosi li ona hrvatsku ili neku drugu poreznu markicu”, pita Fučkar iz BAT-a.

TDR: Nećemo mijenjati odnos prema kupcima

TDR je upoznat s izmjenama Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda. U skladu sa svojom poslovnom politikom poštovat ćemo zakonske odredbe. Što se pak tiče zabrinutosti trgovaca, napominjemo da TDR, zbog navedenih promjena, neće mijenjati poslovni odnos prema svojim kupcima, kazali su u TDR-u. (Večernji list)

Prethodni članakLice volimo njegovati, no ne marimo za sastojke preparata
Sljedeći članakSalford prodaje sve kompanije u Srbiji