Velika Britanija: Snijeg odnio profit trgovcima

britanija-shopping-bozic-midiPrvi bijeli Božić u nekoliko godina smrznuo je kupce i otjerao ih iz trgovina koje upozoravaju na moguće gubitke

Prema procjenama marketinških stručnjaka, božićna smrzavica u Velikoj Britaniji odnijela je trgovačkim kućama preko 750 milijuna funti planiranog prometa, dovodeći ih u nezgodan položaj.

Tradicionalni božićni shopping uz velike popuste prošle je godine gadno podbacio, najviše u Marks & Spenceru koji navode štetu između 40 i 50 milijuna funti, dok je Next izgubio 22 milijuna funti.

Ipak, i u ovakvoj je situaciju bilo profitera, a to su supermarketi. Ove su se godine očito više poklanjali filmovi i muzika koji se mogu kupiti na blagajnama, a najveći dobitnik je Sainsbury’s, dok ga u stopu slijedi inače najveći lanac Tesco.

Popularnost je porasla i online shoppingu, pa je tako Ocado u tom segmentu najviše povukao. Uz online, sjajnu su prodaju bilježili i ekskluzivni brandovi, pa je tako House of Frazer prijavio rekordnu prodaju u povijesti. (Metro-portal)

Prethodni članakUvoz jeftinog mesa ugrožava domaću proizvodnju
Sljedeći članak1000-ti Kaufland u Europi