Vindijine barokne delicije oduševile brojne posjetitelje 46. Varaždinskih baroknih večeri

vbv_otvorenje-za-prPod zlatnim pokroviteljstvom Grupe Vindija, u petak 23. rujna svečano je obilježeno otvorenje 46. Varaždinskih baroknih večeri, najstarijeg i najznačajnijeg festivala barokne glazbe u Hrvatskoj.

Vindija je prepoznala važnost ovog festivala koji je posebno utjecao na oblikovanje kulturnog identiteta u svojoj matičnoj sredini te kroz zlatno sponzorstvo podržala jedinstveni projekt čiji je cilj dugoročno promicanje zaštite kulturne baštine i vrijednosti varaždinskog kraja.

“Drago nam je da je ove godine Grupa Vindija ponovno u krugu većih sponzora Varaždinskih baroknih večeri  i prati nas sponzorstvom kroz više od četiri desetljeća uspješnog održavanja Festivala. Varaždinske barokne večeri kao festival rastu iz godine u godinu, baš kao što to čini i Vindija, pa se nadam da ćemo u skoroj budućnosti predstaviti na hrvatskom tržištu zajednički proizvod koji će promovirati širom Hrvatske i Europe povezanost varaždinskog prehrambenog diva i svjetski poznatog Festivala. Ove godine Varaždinske barokne večeri pokazuju se u svom punom sjaju s brojnim odličnim koncertima i pravim glazbenim poslasticama”, naglasio je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Festival je otvorio ansambl La Ritirata pod umjetničkim vodstvom Josetxu Obregóna, koji je glazbenom virtuoznošću mnogobrojnu publiku vratio u raskošno doba baroka izvedbom najvećih europskih baroknih majstora.

Najveća zvijezda festivala, španjolski violinist, dirigent i skladatelj Jordi Savall, u prepunoj je Uršulinskoj crkvi drugog dana Festivala udahnuo novi život ranoj baroknoj glazbi i oduševio varaždinsku publiku. S jednakim su oduševljenjem dočekani i ansambl La Galania i španjolska sopranistica Raquel Andueza, koji su u nedjelju u crkvi Sv. Nikole predstavili publici najveća barokna djela  17. i 18. stoljeća.

Varaždinske barokne večeri, utemeljene davne 1971. godine, danas predstavljaju jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Zahvaljujući partnerstvu sa Španjolskom, festivalska publika po prvi puta ove godine ima prigodu uživati u glazbenoj ostavštini španjolske barokne epohe i poslušati najbolje ansamble koje promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe barokne i renesansne glazbe.

vindija-barokne-veceriDuh vremena prenijet će se i kroz neizostavnu baroknu kuhinju koja će mirisima i okusima posjetitelje vratiti u razdoblje povijesti u kojemu bogatstva i raskoši nije nedostajalo. Vindija se svojom bogatom gastronomskom ponudom savršeno uklapa u povijesni period u kojemu je kultura hrane doživjela istinski procvat. Dio te raskoši naslijedio je i varaždinski kraj koji je danas poznat kao jedno od najljepših baroknih središta Europe, u čemu i Vindija ponosno sudjeluje.

Prethodni članakLidl povlači plastične vrećice iz prodaje u proljeće 2017. godine
Sljedeći članakRBA potvrdila visoke standarde Poslodavca Partnera