Viro i Žito žele kupiti osječku šećeranu nakon što je najavljena prodaja ili stečaj

secer-ftdMinistarstvo poljoprivrede zna da Kandit duguje državi i dobavljačima šećerne repe

Iznenađujuća najava prvog čovjeka osječke Kandit grupe Josipa Pavića kako razmatra stečaj ili prodaju Šećerane u slučaju da mu tvrtka koja je u državnom vlasništvu ne podmiri dug, ponovno je aktualizirala poznatu ideju o povezivanju šećerana u jednu. Tim više što je pred nazočnim novinarima i čelnim ljudima Osječko-slavonske županije i grada Osijeka Pavić iznio i ocjenu da je “od tri hrvatske šećerane jedna sigurno višak”.

Državna sanacija
Pavićev istup zbunio je njegove partnere i kooperante, kao i konkurente u šećeranama u Virovitici i Županji, ali i odgovorne u Ministarstvu poljoprivrede. Oni još ne mogu jasno iščitati što zapravo Pavić želi postići najavom da će tvrtku sa 556 zaposlenih poslati u stečaj. Iako je poznato da situacija i u toj tvrtki nije bez problema, ipak je malo realno da bi vlasnik doista i zatvarao šećeranu. U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako znaju da u Kanditu imaju problema, da ima nepodmirene obveze prema dobavljačima šećerne repe, kao i prema državnim institucijama, a iz nastupa čelnika šećerane iščitavaju i ispipavanje terena za (još jednu) sanaciju loše situacije u poduzeću. Svojedobno su, prije tri-četiri godine sve tri hrvatske šećerane – Kandit Premijer, Viro i Sladorana – u Ministarstvu poljoprivrede razgovarali o osnivanju zajedničke tvrtke, no upravo zbog neodlučnosti Pavića, projekt na kraju nije realiziran. Nakon privatizacije županjske šećerane, za koju se natjecao i Pavićev Kandit Premijer, i Virovog stjecanja vlasništva i nad drugim proizvođačem šećera, pitanje je kako bi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja reagirala da sve tvornice imaju istog vlasnika. Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira, ističe da to ne bi bio problem zbog novih pravila koja dolaze s ulaskom Hrvatske u EU, u kojoj sve tri šećerane zajedno predstavljaju manje od 1 posto ukupne potrošnje na tržištu Unije. “Nemamo nikakvih saznanja o tome da se vode razgovori o prodaji osječke šećerane, no dođe li do toga, zainteresirani smo i za takvu mogućnost”, kazao je u četvrtak Željko Zadro iz Vira za Poslovni dnevnik.

Zbunjen naslovima
Jedan od poslovnih partnera osječke šećerane je i Marko Pipunić, koji je jučer još bio zbunjen naslovima u novinama o namjeri Pavića da tvrtku proda ili otvori stečaj. Budući da Pipunić iz Žita ne skriva da je imao interesa za preuzimanje županjske Sladorane, kaže da bi u takvom scenariju vjerojatno bio zainteresiran i za osječku šećeranu. Pipunić dodaje i da u poslovnim odnosima s Kandit Premijerom dosad nije imao problema, odnosno da mu šećerana uredno podmiruje sve obveze po isporučenoj sirovini. (Poslovni.hr)

Naplata dugova od uljare
Povod priči o crnom scenariju za osječku šećeranu, po izjavi Pavića, jest dug IPK Tvornice ulja Čepin, koja je u vlasništvu države. Ne uspije li naplata 68 milijuna kuna duga, dovelo bi se u pitanje poslovanje cijelog poduzeća. Kandit kao instrument osiguranja ima založno pravo nad dionicama uljare i sudsku odluku o provedbi ovrhe nad dionicama, ali ne želi to rješenje.
Prethodni članakHrvatske tvrtke na međunarodnom sajmu prehrambene industrije Alimentaria 2010
Sljedeći članakAgrokor želi preuzeti Pevecove centre