Viši PDV podići će cijene

Povećanje opće stope PDV-a sa 23 na 25 posto najvjerojatnije donosi poskupljenja, ocjenjuju stručnjaci, dok primjerice zagrebačka Zvijezda najavljuje da će nakon uvođenja niže stope, od 10 posto na neke proizvode, uključujući ulje, smanjiti cijenu svoga ulja.

trgovina-kolica-largeDirektor udruženja za razvoj i unapređenje konditorske industrije “Kondin” Stipan Bilić smatra da se dizanje cijena hrane zbog povećanja PDV-a ne može izbjeći jer je riječ o vanjskom trošku koji nameće država i koji se ne može nadoknaditi unutarnjim uštedama. Bilić očekuje da će cijene u pravilu linearno rasti.

Ocjenjuje i da će neki trgovci povećanje PDV-a iskoristiti za dizanje cijena iznad razine koja bi zbog toga bila opravdana. Zato smatra da bi država možda trebala provesti kampanju protiv toga ili bi takve pojave trebala administrativno zapriječiti.

Na cijene bi u nadolazećem razdoblju, kaže Bilić, mogla utjecati i inflatorna očekivanja zbog najavljenog rasta cijena energije pa je tim veća potreba angažmana države usmjerenog kontroliranju cijena na razdoblje od barem nekoliko mjeseci.

Domagoj Šojat sa specijaliziranog portala Supermarketi.info smatra da su se trgovci pripremili na podizanje PDV-a tako što su u zadnjih mjesec dana već podigli neke cijene. Na taj način, kaže Šojat, trgovci stvaraju manevarski prostor za eventualnu korekciju marži zbog pritisaka Vlade i javnosti koji bi mogli uslijediti nakon dizanja stope PDV-a.

“Trgovci su podigli marže da bi ih kasnije, bude li trebalo, mogli smanjiti”, kaže Šojat.

Prema njegovim podacima, u siječnju su u odnosu na prosinac najviše poskupjeli mliječni proizvodi jednog velikog proizvođača, na primjer mliječnog namaza 14 posto, svježeg sira 11 posto, maslaca 9 posto, kiselog vrhnja 7 posto i svježeg mlijeka s 3,2 posto mliječne masti 2 posto.

Porasle su, dodaje, i cijene deterdženata i purećeg mesa za 4,4 odnosno 7 posto. Na godišnjoj razini, kaže Šojat, u siječnju je najviše poskupjelo miješano mljeveno meso (22,6 posto), a skuplji su i šećer (11 posto), brašno (8 posto), sapun (20 posto) itd.

Istovremeno, na godišnjoj razini pojeftinili su češnjak (61 posto), luk (35 posto), kupus (28 posto) te neke mesne prerađevine.

Na pitanje imaju li trgovci razloga za poskupljenja zbog rasta proizvođačkih cijena, Šojat odgovara da veliki trgovački lanci imaju enormno duge rokove plaćanja proizvođačima, tako da mogu više mjeseci prodavati robu proizvođača po starim cijenama.

U većini trgovačkih lanaca trenutna maloprodajna cijena Zvijezdinog suncokretovog ulja je 13,99 kuna, što znači da će nakon uvođenja nove, snižene stope PDV-a, iznositi 12,49 kuna, navode iz Zvijezde. (H)

Prethodni članakPreuređeni Super Konzum Črnomerec otvoren od 0 do 24 sata
Sljedeći članakbio&bio koštice marelice