Vjerovnici odlučili: Pevec ide u stečaj s preustrojem

pevec-ftd2Modeli o kojima se dosad raspravljalo ne mogu se provesti jer nije nađeno rješenje za deblokadu računa. A račun se može deblokirati samo ako netko dade zajam ili ako Uprava Peveca uspije animirati vjerovnike koji su blokirali račun da ga odblokiraju, na što oni nisu pristali

Vjerovnici Pevec grupe će zajedno sa sindikatom preložiti stečaj tvrtke s preustrojem, zaključeno je na sastanku održanom u srijedu poslijepodne, rekao je za www.banka.hr njihov odvjetnik Mićo Ljubenko.

Dodao je da su Peveci ovakav zaključak vjerovnika primili “korektno” i kazali da će o tome razmisliti.

Doduše, Uprava Pevec grupe će prije pokretanja stečaja pokušati formulirati još jedan prijedlog za rješenje situacije koji će, kaže Ljubenko, vjerovnici razmotriti, no dodaje “taj prijedlog koji ćemo dobiti u ponedjeljak morao bi biti jako dobar da bi bio prihvatljiv.”

“Nakon sljedećeg tjedna više neće biti vremena za pregovore osim ako se Pevecu ne ‘dogodi’ investitor”, napominje Ljubenko, iako sudeći prema dosadašnjem tijeku događaja, to baš i nije izgledno.

Mićo Ljubenko
Mićo Ljubenko

Objašnjavajući zašto su vjerovnici na kraju ipak donijeli odluku o pokretanju stečaja Ljubenko kaže: “Modeli o kojima se dosad raspravljalo ne mogu se provesti jer nije nađeno rješenje za deblokadu računa. A račun se može deblokirati na dva načina – ili da netko dade zajam ili da Uprava Peveca uspije animirati vjerovnike koji su blokirali račun da ga odblokiraju, na što oni nisu pristali. Osim toga, stečaj s preustrojem sličan je modelu koji je ranije nudila Uprava Peveca i KPMG.”

Ljubenko je također kazao kako će se, što je u Hrvatskoj rijetkost, sve koordinirati u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i sindikatima. Iako Pevec grupa nije članica HUP-a, mnogi njezini dobavljači jesu.

No, Bernard Jakelić, v.d. glavnog direktora HUP-a upozorio je kako HUP ne može izravno sudjelovati u pokretanju stečaja ili restrukturiranju Peveca.

“HUP tu vrlo malo može pomoći. Odnosno, mi u svojevrsnoj misiji dobre volje pokušavamo posredovati među tvrtkama dobavljačima tako da ih koordiniramo kako bi imali bolje pozicije za rješavanje problema, te pokušali spriječiti da nastane još veća šteta. Za nekoliko dana imat ćemo o svemu više informacija. Zasad mogu reći jedino da nam je manevarski prostor vrlo mali”, kaže Jakelić.

Kako doznajemo, ukupno je 24 dobavljača Peveca čija su potraživanja osigurana zadužnicama. Većina ih je zadužnice već poslala na naplatu, a oni koji nisu učinit će to uskoro.

Među najvećim vjerovnicima su Gorenje, Whirpool, Elektrolux, Tekstilpromet, Croit, Microline, Bossiz i Končar-kućanski aparati, a pojedinačno se njihova potraživanja prema Pevecu kreću otprilike od 5 do 15 milijuna kuna. No, tu je i oko 30 milijuna kuna dospjelih potraživanja Porezne uprave. (Bankamagazin)

Prethodni članakAgrokor izdaje 400 milijuna eura obveznica kako bi pokrio svoje obveze
Sljedeći članakNjemački potrošači oprezno optimistični uoči sezone božićne kupnje