Vlasnici ‘Laškog’ ‘hlade’ Luitpolda od kupnje Pivovare

jadranska-pivovara-ftd2Bavarski princ u zadnji čas otkazao dolazak u Split

Doslovce s avionskom kartom u ruci princ Luitpold od Bavarske u posljednji je trenutak odustao od leta iz Züricha za Split gdje je jučer trebao posjetiti “Jadransku pivovaru” kako bi zajedno sa svojim poslovnim partnerima obavio procjenu komercijalnog i financijskog stanja tvrtke (due dilligence) posrnule pivovare.

Ovaj jedini zainteresirani kupac “Jadranske pivovare” i vlasnik licencije za pivo “Kaltenberg” odustao je od putovanja u Split jer su iznenada iz Uprave slovenske “Pivovarne Laško”, inače većinskog vlasnika “Jadranske pivovare”, otkazali dolazak svojih predstavnika koji su princu Luitpoldu trebali prezentirati poslovne knjige i bilance dalmatinske pivovare.

Idući sastanak

Iz izvora bliskih bavarskom princu doznajemo kako nisu iznenađeni otkazivanjem sastanka. Kako nam je rečeno, slovenski vlasnici “manevriraju u svim pravcima” kako bi “ohladili” Luitpolda od namjere da kupi splitsku pivovaru.

Ako je vjerovati najavama iz Uprave “Laškog”, novi termin susreta s Luitpoldom Bavarskim sazvan je za idući tjedan, a razlog nedolaska je prodaja trgovačkog lanca “Mercator” čiji je Slovenska pivovarna suvlasnik. Goran Domjanović, povjerenik sindikata PPDiV (Sindikat zaposlenh u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi), kaže nam kako slovenski vlasnik ovakvim potezima kupuje vrijeme.

Sirovina za dva mjeseca

– Slovenci samo deklarativno prodaju “Jadransku pivovaru”, a sve rade kako bi je doveli u stečaj. Ni u jednom glasilu nije objavljen natječaj za prodaju, kao ni cijena. Bez sumnje, namjera vlasnika je otjerati kupce, proglasiti stečaj, a teren pivovare pripremiti za prodaju. Da je tako najbolje govori činjenica kako pivovara ima sirovina za prozvodnju za samo dva mjeseca i onda smo na koljenima. Dolazi nova sezona, a iz Uprave pivovare nitko ne pregovara sakupcima – kaže radnik i sindikalist Domjanović.

– Podržavamo princa i svakog kupca koji nas želi preuzeti i nastaviti proizvodnju. Ova muka sa Slovencima više nema smisla – dodao je sindikalni čelnik.

Gubitnici

“Jadranska pivovara” jedina je pivovara koja na domaćem tržištu bilježi gubitke. Tako je prošlu 2009. godinu ostvarila gubitak od 42 milijuna kuna.

S obzirom da “Pivovarna Laško” najavljuje pokretanje proizvodnje u Srbiji, sve su glasnije spekulacije kako će se proizvodna oprema splitske pivovare, nakon eventualnog stečaja, transportirati upravo u Srbiju.

Prethodni članakPPK Karlovac širi maloprodajnu mrežu
Sljedeći članakRadnici osječke Pivovare prijete štrajkom