Vlasti FBiH i uprava Agrokora nastavljaju suradnju

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potvrdio je u srijedu u Sarajevu kako održava stalnu komunikaciju s privremenom upravom Agrokora te kako je vladinog povjerenika Antu Ramljaka izvijestio o dosezima odluke, donesene prošlog tjedna, kojom je njegova vlada uvela mogućnost posebnog nadzora nad značajnim tvrtkama.

Novalić se tijekom dana u sjedištu entitetske vlade iza zatvorenih vrata sastao s povjerenikom hrvatske vlade za Agrokor Antom Ramljakom, a na drugim povodom održanoj konferenciji za novinstvo kazao je kako je povod za taj susret bila upravo ta vladina uredba kojom je uvedena mogućnost imenovanja posebnog povjerenika.

Ramljak je, po Novalićevim rječima, tražio pojašnjenje ciljeva uredbe i njenih dometa, jer slijedi razrada pravila po kojima će se provoditi.

“Razgovori su bili tehnički. Upoznali smo ih o tome, a oni nas o stanju u ‘Agrokoru'”, kazao je Novalić.

Potvrdio je kako su razgovarali i o mogućim posljedicama sudskih odluka u postupcima koje pokreće Sberbank pokušavajući naplatiti Agrokorove dugove.

Jedna od takvih je ona općinskog suda u Kiseljaku, koji je u prvostupanjskom postupku prihvatio zahtjev Sberbank za preuzimanje dionica Jamnice u Sarajevskom kiseljaku.

Novalić je u srijedu kazao kako mu je Ramljak prenio da ta sudska presuda nije zakonita pa je stoga na nju Jamnica uložila žalbu.

“Ona (presuda) nije u skladu sa zakonom o stečaju koji definira to područje”, kazao je Novalić.

Istaknuo je kako se izvršna vlast u BiH ni na koji način ne kani miješati u odluke sudova pa će pričekati ishod cijelog postupka, no istaknuo je kako sa stajališta vlade Federacije BiH nije toliko značajna odluka koja se odnosi na dionice kao vlasničku kategoriju.

“Problematično bi bilo da su u pitanju mjenice, što ovdje nije slučaj”, zaključio je Novalić. (Hina)

Prethodni članakProizvodnja vina u svijetu na najnižoj razini od 1961.
Sljedeći članakFina poziva obveznike da obnove fiskalne certifikate