Voćni sokovi – Izvještaj o trgovačkim markama

Iz ovomjesečnog Nielsen Makroskopa izdvajamo kratki pregled kategorije voćnih sokova (voćni sokovi, nektari, negazirana pića).

U ovom broju, Mikroliza vam predstavlja kategoriju voćnih sokova koja obuhvaća sokove, negazirana pića i nektare. Ukazujemo vam na pad prodaje u prvoj polovici 2010. u odnosu na isti period prošle godine te predstavljamo najprodavanije artikle za 2010. Kako se kategorija sokova najčešće dijeli prema udjelu voća, možemo zaključiti da je recesija odgovorna za pojačanu prodaju sokova s manjim udjelom voća (do 30%), dok prodaja sokova sa 100% udjelom voća opada.

Prikaz kategorije sokova
Dok je u prvoj polovici 2010. (u odnosu na prvu polovicu 2009.) vrijednosna prodaja sokova pala za 11,9%, količinska prodaja pala je tek za 5,2%. Iz čega možemo zaključiti da jeftinije robne marke i proizvodi preuzimanju većinu prodaje u ovoj kategoriji. Prosječna cijena soka u Hrvatskoj 7% je niža nego u prvoj polovici 2009.

sokovi-nektari-graf1-midi

Usporedno s padom vrijednosne prodaje kategorije, možemo uočiti porast prodaje sokova s malim udjelom voća (manjim od 30%) u odnosu na prošlu godinu, dok se sokovima s udjelom voća većim od 30% i čistim sokovima, vrijednosna i količinska prodaja smanjuje. Što se tiče mjesta prodaje, hipermarketi su preuzeli dodatnih 2,8% prodaje u ovoj kategoriji, dok supermarketi i dalje drže 1/3 ukupne prodaje. Budući da sokovi spadaju u proizvode namijenjene krajnjem kupcu, očekivano je da ova kategorija ima snažan utjecaj na trgovačke marke. Unatoč očekivanjima sokovi zauzimaju samo 4,3% vrijednosne prodaje, ali od početka 2010. njihova prodaja polako raste.

sokovi-nektari-graf2-midi
N
ajtraženiji proizvodi u 1. tromjesečju 2010. (temeljeno na prodaji artikala)
Tri najprodavanija soka proizvode se u Hrvatskoj, dostupni su u većini trgovina i cijenom su pristupačni. Sva tri imaju udio voća veći od 50% te su dostupni u pakiranju od 1l, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Mada ni jedan od ova tri soka nije od naranče, upravo su sokovi od naranče najprodavaniji. Narančini sokovi i njihove kombinacije s drugim voćem (ananas, limun, mandarina, marelica, itd.) čine više od 25% prodaje ove kategorije.

najprodavaniji-artikli-graf-midisokovi-poredak

Prethodni članakČobanković: Za sada cijena kruha neće rasti
Sljedeći članakCijene mesa niže 5 posto, a potrošnja pala i do 15 posto